U susret finalu šeste zadarske gitarijade, predstavljamo vam ovogodišnje finaliste i specijalni program koji smo vam pripremili u sklopu našeg završnog koncertnog događanja za ovu sezonu. Kako je poznato, prošle dvije godine se finale zadarske gitarijade održavalo u sklopu JUMF festivala kojeg nažalost više nema tako da smo odlučili proširiti program na dva dana, 15. i 16.11.2013. Prva večer biti će svojevrsna retrospektiva ovog projekta na kojoj će nastupiti pobjednici prošlogodišnjih gitarijada, dok vas drugu večer očekuje veliko finale rezervirano za pobjednike ovogodišnjih kvalifikacija.Također, očekuju vas i atraktivni gostujući bendovi te urnebesni after party za kraj obe večeri!

U petak, 15.11.2013. nastupiti će bendovi-pobjednici prošlogodišnjih gitarijada:
Misterscorn - pioniri zd hc-a, pobjednici prvog izdanja zadarske gitarijade okupiti će se još jednom samo za ovu prigodu i rasplesati vam kosti!
Mortus Delict - hardcore metal freakovi vas pozivaju na ultimativni headbanging, pehare u zrak!

Lice Mista - preteća benda Brižno Grilo koji više ne postoji, prezentirati će vam iz čega je proizašao „mročni pop". Eksperimentiranje poželjno i dobrodošlo!
Gatos del Mundo - posljednja najbolja nova stvar u gradu, art-punk trio koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

„Zeleni bljesak" melodic-punkera Neon Green nažalost trajao je kratko, nisu se u mogućnosti okupiti za ovu prigodu, naime dva člana benda više ne žive u Hrvatskoj.
Gosti večeri su zagrebački alter-rockeri S3ngs, po prvi put u Zadru, pozivaju vas da se ukrcate s njima na „Costa S3ngsia", kako se i zove njihov dugoočekivani drugi album!

Za kraj vas očekuje „teški" after party, zadarski dj dvojac Shtemanje d.o.o. vas odvodi u grotlo Industrial/EBM/Powernoise-a! Pripremite gas maske, zaštitne kacige i radnička odijela...

Od svojih početaka gitarijada si je za svoj cilj postavila dati mogućnost svim zadarskim bendovima da kroz specifičan sustav natjecanja predstave publici svoj rad i na taj način postane svojevrsna kronika zadarske glazbene scene. Bendove također očekuju nagrade naših sponzora, a pobjednik u finalu osvaja snimanje „singlice" u zadarskom studiu „Digital Media Lab".

Ovogodišnji finalisti koji će se boriti za titulu pobjednika zadarske gitarijade 2013. nastupiti će u subotu, 16.11.2013., a to su:
Tišina i Grudi - beskompromisnim rock rukavicama izboksali su svoju priliku nokautiravši ostale kandidate na rock gitarijadi „Rocky 13"!
Cyber Hell - pobjednici metal gitarijade, predstaviti će vam budućnost zadarske metal scene... Modern metal is coming!

Kako su pobjednici „Mixofonije", legendarni Mustafikos prestali sa radom, oprostivši se od nas sjajnim koncertom na „Glazbenim jutrima u Stomorici", njihovo mjesto zauzeli su drugoplasirani The Crook, novi bend sastavljen od prekaljenih glazbenika sa zadarske scene koji će u finalu zaigrati svojim alternative rock adutima!
Raspadom Oi punk benda Harald Blixen, potvrđuje se da je era slavnog „Zd Punk-a" koja je od sredine devedesetih pisala stranice povijesti punk-a na ovim prostorima definitivno došla kraju. Nadamo se da će iduće godine punk gitarijada dobiti neke nove predstavnike i da će „Jeza Irokeza" ponovo zavladati gradom...

Ipak, da nam ovogodišnje finale ne bi prošlo bez „punk melodija", udijelili smo pozivnicu zadarskim Crasso De Odio koji će nastupiti van konkurencije, predstaviti vam materijal sa njihovog nadolazećeg novog albuma i prenijeti vam duh spomenutog zd punk-a u novom „street core" ruhu!

Zanimljivost je da su svi ovogodišnji finalisti ujedno i debitanti, novi bendovi na sceni, stoga nas na pozornici starog Kazališta lutaka u Jazinama iščekuje uzbudljiva borba „mladosti", neka pobjedi najbolji!

Kao i svake godine u finalu, o pobjedniku će odlučivati tročlani žiri i to u sastavu: Boško Colić ( bubnjar legendarne Rive, pobjednika Eurosong-a davne 1989., danas aktivan u zadarskom bendu Differo), Stjepan Juras ( manager predvodnika zadarske metal scene Rising Dream, organizator mnogih koncerata i festivala - Underwall, Metalfest, pisac knjiga pop kulture od kojih najpoznatija biografija o Steve Harris-u, basistu legendarnih Iron Maiden), te publika čiji će zbroj glasova činiti dio ukupne ocjene. Publika će za svoje favorite moći glasovati putem kupljene ulaznice, ubacivanjem iste sa ispisanim imenom benda za kojeg glasuju na poleđini, u za to predviđenu kutiju koja će se nalaziti u predvorju ispred dvorane.
Glavni gosti ovogodišnjeg finala su svjetski poznati Bambi Molesters, surf-rockeri iz Siska koji nam još jednom dolaze u Zadar, očekuje nas još jedno ludo surfanje po valovima rock'n'rolla!

Za zatvaranje ovogodišnje sezone zadužena je naša poznata fotografkinja Mare Milin, inače sa dugogodišnjim DJ stažem, ples do zore zagarantiran!
Uz glazbeni program, u predvorju starog Kazališta lutaka biti će postavljena i izložba plakata svih dosadašnjih gitarijada uz koje ćemo se prisjetiti svih bendova koji su nastupili, a neke od njih ćete moći ponijeti sa sobom kući kao uspomenu.
Cijena ulaznice za svaki dan iznosi 20kn, a početak koncerata zakazan je za 20h.