Skinut je prvi JUMF! Jader Urban Music Festival priuštio je Zadranima i gostima tri dana vrhunske zabave uz odlične bendove. Nastupi Partibrejkersa, Dubioze kolektiv te standardno dobrih Let 3 privukli su brojnu publiku, kao i ostali izvođači poput Psihomodo popa i domaćih predstavnika - Sexymotherfuckersa, Postolar Trippera i Rewolta. Veliki broj posjetitelja dokaz je da su Zadru potrebne ovakve svirke te da volje i publike definitivno ima, stoga se nadamo kako će JUMF postati tradicionalno ljetno odredište s kojim će Zadar biti upisan na festivalsku kartu Hrvatske.

Sve je počelo u četvrtak kada su na pozornicu stupili finalisti Zadarske gitarijade. Old Skull, Neon Green, Single, ladies te Dreamhound pokazali su perspektivnost zadarske scene i kvalitetu koju imaju mladi bendovi. Pobjedu su prema mišljenju stručnog žirija i publike odnijeli mladi melodični punkeri Neon Green, predvođeni vokalisticom Ivom Ušalj te uskoro kreću s besplatnim snimanjem autorskih pjesama u studiju Digital Media Lab Zadar.

Nakon finalista nastupili su uvijek zabavni punk - rock veterani Psihomodo pop koji su gotovo dvosatnom svirkom osvojili publiku. Prve večeri festivala parkom Kapetanski odzvanjali su najveći hitovi Gopca i kompanije -"Ramona", "Frida", "Starfucker", "Osjećam se haj", "Natrag u garažu", "Kad sam imao 16", "Telegram sam" kao i brojne druge njihove uspješnice. Bio je to odličan uvod i zagrijavanje za petak, kada su nastupili legendarni Brejkersi.
Vrhunac u drugoj večeri

Druga večer je zbog odličnih izvođača privukla i najviše publike, nastupili su In Ruff, Postolar Tripper, Partibrejkersi, Kawasaki 3P i Let 3. Nakon solidnog nastupa osječkog benda In Ruff, atmosferu su podigli odlično raspoloženi Postolar Tripper. Kako je njihov nastup odmicao, pred binom se tiskalo sve više publike. Uz već standardni repertoar Postolari su izveli i nekoliko pjesama kojima su najavili novi album, koji će prema reakcijama publike na pjesme premašiti uspjeh "Popravnog".

Kada su na pozornicu stupili beogradski Partibrejkersi atmosfera je već bila uzavrela, a publika željna žestokog rocka. Nakon 20 godina i koncerta u Jazinama, kada su nastupili kao predgrupa Motorheadu, Brejkersi su ponovno raspametili Zadrane i goste, a s Kapetanskog su se orile legendarne pjesme "Hipnotisana gomila", "Ulični hodač", "Kreni prema meni". Koliko ih je publika željela poslušati dovoljno govori i transparent na kojemu je pisalo "Partibrejkersi ili ništa".

I dok je publika još uvijek skupljala dojmove s prijašnjeg nastupa, na binu su se popeli energični Kawasaki 3p koji su u gotovo sat vremena zanimljivim punk-ska uratcima Zadranima predstavili većinom pjesme s posljednjeg albuma "Idu Bugari".

Let 3 je s već standardnim repertoarom zaokružio odličnu večer. Sve je počelo izvođenjem posljednjeg hita "Hvala tebi Kriste", a u nastavku su se redali hitovi - "Vjeran pas", "Izgubljeni", "Profesor Jakov", "Mamne baneta", "Dijete u vremenu" i mnoge druge. Na bisu je publika sudjelovala u pjesmi "Droga", a izvedena je i legendarna "Nafta". Još jedan njihov nastup pokazao je kako ne samo da su odlični glazbenici, već i performeri.
Zadarske snage

Subotu su svirkom otvorili zanimljivi Rewolti, čiji je prvi nastup u Zadru pred malobrojnom publikom zbog satnice prošao odlično. Uz nekoliko autorskih pjesama izveli su i žestoku obradu "Umbrella" Rihanne. Nakon njih nastupili su osječki alter rockeri Apel Fenomen, a publika koja je većinom bila ispred ulaza, u nešto većem broju ušla je za vrijeme nastupa E.N.D.-a, benda koji već 15 godina uspješno širi trash metal Lijepom našom.

Već zagrijana publika dobila je i dozu originalnog dalmatinskog hop-cupa u izvedbi uvijek zanimljivih Sexymotherfuckersa. Skakanje i ples uz zanimljive ritmove i pjesme koje su već postale hitovi - "Ajme meni nije mi dobro", "Brod", "Trajekt", "Mare" te nove poput one o škrtavoj babi koja uvijek daje stare napolitanke, još jednom su pokazali kako su SMF bend za dobru zabavu. Festival je zatvorila grupa Dubioza kolektiv.

Svi izvođači nakon nastupa pohvalili su organizaciju i izjavili da će, budu li pozvani, dogodine rado zasvirati na ovakvom festivalu.

Zamjerki nije bilo niti na cijene, kao ni na ozvučenje. Šteta bi bila da ovaj festival ne postane tradicionalan.
Vlast i policija - mito i korupcija Posljednji bend večeri i cjelokupnog JUMF festivala bio je Dubioza kolektiv, a Zadrani i gosti su u sat i pol svirke imali priliku poslušati pjesme s dosadašnjih albuma, ali i s novog "Wild, wild east" koji izlazi u rujnu za američku izdavačku kuću Koolarow records. Nabrijani rock-reagge-dub-ska i političke poruke ovog bosansko-hercegovačkog benda rasplesali su i raspjevali sve u parku Kapetanski. Iz sveg glasa pjevalo se "Vlast i policija - mito i korupcija".