Koliko god smo se dugo pripremali na to, na smrt se čovjek nikako ne može pripremiti. Nikako nisam mogao vjerovati u to. Do zadnjeg sam mislio da će se sve okrenuti, da će Dijana ozdraviti, kaže za 24sata Zadranin Mateo Torić (44).

Prije nekoliko mjeseci, u 37. godini, preminula mu je supruga koja je imala zloćudni melanom. Ostao je s osmero male djece Deborom (10), Anom (9), Juditom (8), Šimunom (7), Klarom (6), Esterom (5), Ivanom (3) i Karmelom (1). Nakon niza godina života u skladnom i toplom domu, oprao ih je sve ledeni tuš.

- Prije šest godina žena je skinula dva madeža za koje se ispostavilo da su melanomi. Išla je na kontrole svaki par mjeseci i svi nalazi su bili uredni, kao i limfni čvorovi i markeri. Prošlo je pet godina i mislili smo da se izvukla. Nažalost, prošle godine sve se vratilo - prisjetio se Mateo. Dijana nije imala nikakvih simptoma bolesti osim umora. No to su pripisivali brizi oko djece. Potom su krenule nesnosne glavobolje od kojih nije mogla niti spavati. Pomoć su potražili u Hitnoj te je 14. kolovoza 2020. CT pokazao da se tumor vratio. Borba puna uspona i padova trajala je do srpnja ove godine.
Petero djece idu u školu, a troje najmlađih u vrtić. Kaže, začudo im nekako ide.

- Najmlađa kćer od godine dana ostaje ponekad s mojom majkom pa ja stignem biti na poslu, a kasnije i kupiti što treba. Snalazimo se, no treba nam veći prostor za život - pojašnjava Mateo koji s djecom živi u 60-ak kvadrata stana. Dok je žena bila bolesna, svi su bili privremeno u kući njezine majke. Na kraju su se morali vratiti u stan gdje sadašnji stan, odnosno dio tijesne kuće koju Mateo dijeli s bratom. Sve što rade, rade zajedno - igraju se čuvaju pa i svađaju. Sretan je otac što su djeca, iako mala, pokazala visoku dozu samostalnosti. Uz to su i odlični učenici. Još nekako ide dok su oni svi mali, no nemaju nikakvu komociju. Zato je, uz puno potpore prijatelja i obitelji pokrenuta humanitarna akcija "Kuća za Dijaninu dicu" u kojoj skupljaju novce za nešto veći dom.

- Puno ljudi me ohrabrivalo da se obratim narodu za pomoć. Svakako bi željeli ostati u Zadru, tu radim i djeca ovdje idu u školu i vrtić - kaže Mateo.

Prikupljanje humanitarne pomoći za obitelj Torić odobrilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod imenom „Pomoć deveteročlanoj obitelji socijalno osjetljivoj pri kupnji obiteljske kuće u svrhu stambenog zbrinjavanja". Ona traje od 1. 11. 2021. do 1. 03. 2022. te će svi koji žele moći uplatiti novac.

Prema zakonu, otvoren je poseban broj kunskog žiroračuna uz opis plaćanja: Kuća za Dijaninu dicu.

IBAN HR12 2340 0093 1135 1377 3

Vlasnik računa je Marino Jurjević, Murvica, Ulica Tina Ujevića 10, 23000 Zadar, Hrvatska

SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X