Izložbom "Obranjeni grad" i odavanjem počasti kod Spomenika braniteljima u Jazinama sinoć je započelo centralno obilježavanje 30. obljetnice obrane grada Zadra. Vremenske neprilike omele su očekivanu spomen-hodnju od crkve sv. Šime, u kojoj je održana misa, do spomenika u Jazinama, pa su sudionici tek nakratko zastali i zapalili svijeće uz spomenik, dok je predviđeni pjesnički recital otkazan.

Napad na Zadar počeo je 1. listopada, u trenutku kada su hrvatske snage imale oko 2.300 pripadnika MUP-a, ZNG-a i Civilne obrane, a iz Imotskog ih je stiglo još 700, čime je ukupni broj iznosi oko 3.000 ljudi prema 14.000 srpskog agresora. U prvom srpskom napadu na grad poginulo su 42 osobe. Najgori ratni dan bio je 5. listopada, kad su od srpskih napada poginule 104 osobe. Završni napad srpskih snaga na Zadar bio je 6. listopada, kada su ih branitelji zaustavili na Dračevcu.

U uspomenu na te dane u Gradskoj loži jučer je organizirana izložba u suradnji s Udrugom dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade. Na izložbi su prikazane fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske Zadar obogaćena s fotografijama ratom pogođenog grada Zadra iz fundusa Narodnog muzeja Zadar. Prisutnima su se obratili predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112.brigade Marko Čulina i gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić. Zadarska pjesnikinja, recitatorica Nikolina Mojić prigodnim recitalom „Ja vam neću donositi cvijeće" otvorila je program otvorenja.

Večernja spomen-hodnja nije održana u 19 sati, već su sudionici s mise pojedinačno odnijeli svijeće do spomenika u Jazinama. Jutros je program počeo budnicom Gradske glazbe, odavanjem počasti na Gradskom groblju i spomeniku imotskim vitezovima na Bulevaru, a završnica je na Dračevcu, gdje će se u 12 sati održati svečana akademija.