U utorak, 21. rujna u zadarskom Arsenalu održat će se svečana večera povodom obilježavanja 200 godina Maraske Zadar i 200 godina industrijske proizvodnje Maraschina te voćnih i biljnih likera u srcu Dalmacije.

- Svojim prisustvom svečanu večeru uveličat će hrvatski premijer Andrej Plenković kao i ostali uvaženi gosti, najavili su iz tvrtke.

Maraschino su u 16. stoljeću počeli proizvoditi dominikanski redovnici, a prvotno je uglavnom služio kao lijek. Kasnije je Maraschino postao jedan od najpoznatijih zadarskih i hrvatskih proizvoda koji je ostao prepoznat i do današnjeg dana kao izvrstan liker dobiven od autohtone dalmatinske vrste višnje, višnje maraske.

Ovaj zadarski liker izvozio se tad s velikim uspjehom i u Beč, Pariz, Sankt Peterburg, London, Berlin, Franfurt, Nürnberg, Napulj, Genovu, Milano, Carigrad i u gradove Švicarske, Francuske i Belgije. Kasnije se izvozio u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i u mnoge druge države.

Zadarske tvornice likera posjetio je britanski prijestolonasljednik, princ od Walesa (kasnije kralj George V.), gdje je ostavio veliku narudžbu maraschina, po njegovim riječima „kralja svih likera".