Na Radiju 057 u emisiji "Na mladima svijet ostaje", ugostili smo umjetnicu Barbaru Ivković Cikač koja u u suradnji s udrugom CINAZ, osječkom Akademijom, a sada i Pedagoškom službom Narodnog muzeja Zadar, vodi radionice art terapije. Pojasnila nam je o kakvom se obliku psihoterapije zapravo radi:

- Art terapija koristi psihoterapijske tehnike koje su dokazano i znanstveno utemeljene, odnosno stvaralački i likovni proces izrade likovnih radova za razvoj osobe na psihičkom, mentalnom i emotivnom području. Riječ je o spoju psihologije i likovne umjetnosti koji predstavlja otvoreni prostor za osobno istraživanje. Namijenjena je osobama svih dobi, a u svijetu je prisutna u raznim institucijama, udrugama, ustanovama, muzejima, pa čak i bolnicama. Kod nas još uvijek pronalazi svoj put, pojasnila je mlada umjetnica.

Gledajući unatrag, Barbara tvrdi da interes za područje umjetnosti i psihologije u njoj postoji u njoj postoji već jako dugo. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu primarni fokus joj je bio slikarstvo, ali je uz njega istraživala koncept art terapije. Više mu se posvetila kroz svoj diplomski rad "Psihopatologija likovnog izraza", što je umjetnicu dovelo na poslijediplomski studij na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, specijaliziran za upravo to područje.

Jedan od radova nastalih na susretima

- Ovakvu vrstu terapije bih preporučila gotovo svima. Ona je dobra za one koji jednostavno žele dodatno poraditi na sebi te bolje razumijeti svoje promišljanje i postupke, kao i za osobe koje se suočavaju s anksioznošću, stresom i ostalim poteškoćama. Nije potrebna vještina, talent niti slikarsko predznanje. Bitan je kreativni proces i otvorenost osobe prema takvoj vrsti iskustva, a ne estetika konačnog rezultata, rekla je Barbara.

Zadarska udruga CINAZ brzo je prepoznala važnost programa art terapije za rad s mladima, pogotovo u osjetljivo vrijeme prisutne pandemije. Rad sa zainteresiranim studentima i/ili onima koji su netom diplomirali i suočavaju se s novim poglavljem u svom životu, trajao je ukupno tri mjeseca, a reakcije polaznika su više nego pozitivne.

- Program susreta art terapije u suradnji sa Udrugom Cinaz pokazao koliko je mladima u gradu Zadru, a vjerujem i svim dobnim skupinama, potrebno da negdje mogu dobiti podršku i poraditi na sebi i svom mentalnom zdravlju. Bilo je mnogo zainteresiranih, imali smo i liste čekanja, javljali su nam se studenti koji su dugo čekali na red za Studentsko savjetovalište. Mladi koji nisu studenti, takav oblik podrške nemaju gdje dobiti, jer osim što najčešće za to nemaju financijske mogućnosti, uz to se vežu i društvene stigme (iako u posljednje vrijeme se o mentalnom zdravlju sve više razgovara). Svakoj osobi pristupala sam individualno, pa tako i postavljala terapeutske ciljeve. Po tim ciljevima zasniva se svaki pojedinačni susret, dakle - od dinamike i pristupa radu pa sve do izbora materijala. Kad bi mi pojedini polaznici rekli "Ovo bih preporučio/la svima!", to ne samo da je bilo motivirajuće za mene, već bi oni činili još jednu dobru stvar, a to je širenje svijesti i doprinošenje smanjenju stigme koja se veže uz mentalno zdravlje, tvrdi Barbara.

Art terapija u Zadru

Prije nekoliko tjedana krenula je suradnja s Narodnim muzejom Zadar i Kneževom palačom, gdje su započele radionice grupne art terapije, pod nazivom „Upoznavanje muzeja-istraživanje (vlastitog identiteta)". Riječ je se o grupama od sedam do osam polaznika koji se inspiriraju na postav muzeja. Dinamika je drugačija nego kod individualnih procesa. No kakva god vrsta terapije bila, individualna ili grupna, Barbara uživa u svom poslu u kojem je spojila dvije velike ljubavi.