Članovi Udruge za autizam danas su se sastali s pročelnikom Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josom Nekićem i pomoćnicom pročelnika Ivanom Gugliemini u maloj gradskoj vijećnici. 

Na sastanku na kojem su bili Ante Armanini, predsjednik udruge za autizam Zadar i potpredsjednica Udruge Josipa Kardum, te majke neupisanih dječaka LB, Doris Bailo, predsjednica udruge djece oboljele od dijabetesa "Cukrići" i majka djeteta DB, Grad je priznao pogrešku povjerenstva za upise u vrtiće, a  pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić se ispričao.

- Za djecu DB i LB ponuđene su tri opcije upisa u vrtić, a konačna odluka će se donijeti zajedno s roditeljima u petak, 30. srpnja. Preispitat će se sve molbe za upis koje su odbijene temeljem dijagnoza djece, odnosno sve neuvjetne molbe koje su odbijene zbog težih teškoća u razvoju djece. Kako se slične stvari ne bi događale slijedećih godina, oformit će se radna skupina sa zadatkom izrade jedinstvenog protokola za upis djece u gradske vrtiće kako bi se osiguralo da djeca s teškoćama dobiju najbolju podršku prema preporukama struke. U radnu skupinu ući će predstavnici vrtića, struke kao i predstavnici udruga i roditelja, priopćili su iz zadarske Udruge za autizam, dodavši da je na trenutke sastanak bio vrlo emotivan.

Podsjetimo, gradska vijećnica SDP-a Danijela Vukoša jučer je optužila gradonačelnika Dukića za odluku po kojoj su gluha djeca, slijepa djeca, djeca s motoričkim oštećenjima (u invalidskim kolicima), autistična djeca, djeca s dijabetesom itd. "zatvorena u njihova četiri zida" i nemaju pravo na upis u gradske vrtiće.