Stavičnu prometnu nesreću u Petrčanima, u kojoj je teško ozlijeđena 36-godišnja pješakinja koje je izgubila dijete i u kojoj su lakše ozlijeđene dvije osobe, komentirao je hrvatski prometni stručnjak Željko Marušić. Njegovu analizu prenosimo u cijelosti:

- Belgijac (43) je sumanuto jurio u naselju te naletio na trudnicu koja je teško ozlijeđena i izgubila dijete te izazvao višestruki sudar, pričem su ozlijeđeni 40-godišnjak i dvogodišnje dijete, jer je znao da se to može nekažnjeno raditi u Hrvatskoj. To mu ne bi palo na pamet u Belgiji...

Tragična nesreća koja se u nedjelju dogodila u Petrčanima pokazala je koliko je promašeno, u smislu rješavanja stanja u cestovnom prometu ići u širinu, naglašavati važnost edukacije pa i kvalitete cestovne infrastrukture. Po tome ne zaostajemo za prosjekom Europske unije.

Vozač je iz Belgije, zemlje s visokom prometnom kulturom, a prometnice u Petrčanima, uključujući i parkirališta, napravljeni su po pravilima prometne struke. Problem, dakle, nije bio ni u edukaciji niti cestovnoj infrastrukturi. Problem je bio u tome što je belgijski vozač, zasigurno dobro educiran o važnosti poštivanja prometnih propisa, znao da je iz Belgije, gdje se ne može kršiti prometne propise i proći bez (teške) kazne, došao u zemlju koja je "eldorado" za prometne prekršaje.

Na navedenoj se lokaciji često se vozi prebrzo, policijskih kontrola praktički nema te je tragična nesreća bila samo pitanje vremena. Krajnje neodgovorni Belgijac mnogo je cijelog boravka u Petrčanima nekontrolirano juriti i da nije izazvao nesreću, ne bi bio kažnjen.

Zbog toga i ova tragična nesreća potvrđuje da se trebamo fokusirati na izvjesnost kažnjavanja za prometne prekršaje, postavljanjem radarskih kamera i policijskim patrolama, pogotovo u naseljima. Nakon premrežavanja autocesta radarskim kamerama, presretače treba usmjeriti na prigradske i gradske prometnice, gdje se često juri.

Na opasne prometnice u naseljima treba postavljati uspornike (ležeće policajce) jer se tako učinkovito može smiriti promet i motivirati vozače da ne voze prebrzo, smatra Marušić.

Iz Mjesnog odbora Petrčane još su u ožujku tražili su postavljanje ležećih policajaca na toj dionici.

- Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela po običaju je promptno reagirao i odgovorio kako je naš zahtjev proslijedio Odsjeku za ceste, no do današnjeg dana to ipak nije realizirano, rekla nam je predsjednica Mjesnog odbora Silvana Štokan koja je i ranije upozoravala na prometni kaos u Petrčanima, a trenutno u suradnji s gradskim odjelom i policijom dogovara nova prometna rješenja. No, smatra kako nikakva prometna rješenja sigurno ne bi zaustavila drogiranog Belgijanca.