Nakon što su pozvali Zadrane da im predlože lokacije na kojima će kontrolirati brzinu, mail policije zatrpan je mailovima. Povod je bila tradicionalna 24-satna akcija Speed Marathon koja je 21. travnja, u organizaciji međunarodne mreže prometnih policija ROADPOL, provedena diljem cijele Europe.

- Ukupno je došlo 60 prijava za nadzor lokacija od strane građana, kojima se zahvaljujemo na prijedlozima. Izabrane su lokacije za koje je došlo najviše e-mailova građana, te sukladno procjenama policije proveden je nadzor na 30 lokacija, doznajemo u PU zadarskoj u kojoj su se prilikom odabira lokacija, osim prijedlozima građana, vodili i vlastitim saznanjima.

S obzirom na to da se dio mailova odnosio na istu lokaciju, u suštini je usvojena većina prijedloga građana. Na području samog grada Zadra plavci su zauzeli pozicije na 7 poznatih lokacija: Benkovačka cesta, Zagrebačka ulica, Ulica Nikole Tesle, Ulica Hrvatskog Sabora, Put Vrela, raskrižje Splitske ulice i Ulice Domovinskog rata, te državna cesta koja je netom prije same akcije odnijela dva mlada života - D306 u Kožinu.

Na području PP Benkovac odabrano je pet lokacija: ŽC-6046 u Šopotu, D-502 u Smilčiću, D-56 u Donjim Biljanima, D-27 u Stankovcima i D-503 u Polači. Na području PP Biograd prometna policija smjestila se na D-8 (u naselju Turanj), D-8 (u naselju Sv. Filip i Jakov ), D-503 (van naselja Jankolovica). Službenici PP Pag nadzirali su više dionica D-106 - kroz mjesto Dinjiška, Kolan i predio Slatina, dok su u Gračacu bili vidljivi u ulicama Ante Starčevića, HB Zajednice te DC-01, na dionici 14 kod 30 km (u naselju). Pod budnim okom plavaca bili su i vozači koji su prolazili kroz Zemunik Donji (ŽC6011) i više lokacija u Ražancu (D106, Slivnica Donja, Rudići, Garići). Većina ovih lokacija ponavlja se u prijedlozima građana iz godine u godinu.

Prošle srijede na njima je zaustavljeno 203 vozila, prilikom čega su utvrđena ukupno 93 prekršaja od kojih se 76 odnosilo na prebrzu vožnju.