Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić danas su, u pratnji ravnateljice INOVAcije Katarine Colić, posjetili novoizgrađeni Centar za kreativne industrije na Relji. Novi specijalizirani poduzetnički inkubator svojim će korisnicima staviti na raspolaganje tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, tonski studio i opremu za terensko snimanje. U njemu se nalazi ukupno 12 ureda od kojih će sedam biti namijenjeno poduzetnicima iz kreativnog sektora, poput IT-a i audiovizualne industrije, izvijestila je goste ravnateljica Colić.

Iako je zgrada naizgled dovršena, još nije obavljen tehnički pregled te ishođena uporabna dozvola, pa su gosti i novinari zgradu obišli u zaštitnim kacigama. Tehnički pregled je zakazan, a uporabna dozvola bi trebala biti izdana do svibnja, kada će se prostori staviti u funkciju.

- Čestitao bih svim korisnicima koji će u ovim prostorima ostvarivati svoje zamisli. Naš postojeći Poduzetnički inkubator je postao skučen za sve one koji žele raditi u ovom sektoru. Zbog toga smo krenuli dalje, upravo smo odabrali izvođača za novi inkubator, koji će zajedno s ovim centrom biti prostor za naše mlade i razvoj njihovih poduzetničkih ideja, rekao je gradonačelnik Dukić.

Nositelj projekta Centra za kreativne industrije je županijska ustanova INOVAcija, a ukupna vrijednost projekta je 30 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 20 milijuna kuna te od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dva milijuna kuna. Ostatak od osam milijuna kuna sufinancira Zadarska županija. Osim samog najma opreme i prostora, korisnicima će na rasplaganju biti i različite edukacije, budući da obrazovni sustav ne prati brze trendove kreativne industrije.

- Ova zgrada je još jedan pokazatelj da želimo pametnu županiju. Vjerujem da će u njoj kreativna industrija naći svoje mjesto pod suncem, baš kao i Filmski ured, koji je u nekoliko posljednjih godina na prostoru naše županije organizirao 77 snimanja, rekao je župan Longin.

U obilasku prostora gosti su se najduže zadržali u velikoj koferencijskoj dvorani sa 140 sjedećih mjesta, opremljenoj svim čudima tehnike za snimanje videozapisa ili održavanje specijaliziranih susreta poput hackatona.