Lista Mladih Općine Stankovci smatra kako se godišnjom subvencijom od 100.000 kuna, koja nije bila predviđena natječajem, pogoduje sadašnjem kocesionaru za prikupljanje otpada, društvu Michieli -Tomić d.o.o. Gornji Humac.

- Godinama koncesiju za prikupljanje i odvoz otpada u našoj općini ima isti koncesionar, i to nije nikakav problem, barem na prvu. Kako je koncesionaru posao prikupljanja i odvoza otpada neisplativ, Općina Stankovci istomu isplaćuje godišnju subvenciju u iznosu od 100.000kn. I tu ništa nije sporno, moramo zbrinuti svoj otpad. Ne znamo kakav je natječaj i ugovor bio sa koncesionarom 2012. godine, no u natječaju kojega posjedujemo iz 2016. godine vidljivo je da Općina Stankovci nigdje nije naglasila da će istom isplatiti 400.000 kn za vrijeme trajanja koncesije. Pregledom Službenih glasnika nismo naišli niti na jednu Odluku Općinskog načelnika ili Općinskog vijeća o subvencioniranju koncesionara koji vrši prikupljanje i odvoz otpada. Krajem prošle godine objavljen je novi natječaj, u kojemu također nije navedeno da će Općina Stankovci subvencionirati koncesionara, ističu iz Liste mladih.

Načelniku Općine Željku Baradiću poslali su upit zašto se plaća subvencija u iznosu od 100.000kn za koncesiju od 2016. - 2020., ako ista nije spomenuta u natječaju, niti je o subvenciji objavljena službena Odluka.

- Subvencija trgovačkom društvu za komunalni otpad je predviđena Proračunom. Zašto? Zato da bi naši građani kojima se odvozi komunalni otpad MANJE plaćali mjesečnu naknadu za komunalni otpad toj komunalnoj firmi. Zbog toga razloga općina sufinancira komunalni otpad našim mještanima, da bi lakše podmirili svoje mjesečne obveze. Konkretno, taj godišnji iznos se odnosi na trošak odlaganja - zbrinjavanja komunalnog otpada na odlagalište Bikarac. Da nije ovog sufinanciranja od strane općine, ovaj iznos bi pao na teret naših građana, pa sada izračunajte kolika bi bila mjesečna rata za korisnike sa prostora naše općine. Temeljem Odluke o izvršavanju proračuna, nije potrebna posebna odluka o subvenciji trgovačkom društvu, jer je za takvu aktivnost predviđena stavka u proračunu, odgovorio je Baradić.

- Smatramo da je odgovor načelnika neadekvatan, te da je izostavljanjem informacije o sufinanciranju direktno pogodovao trenutnom koncesionaru koji je upoznat sa tim. Zanimljivo je da trenutni koncesionar nema svoje radnike, već prikupljanje otpada vrše djelatnici Općinske tvrtke KTD Kotarac. Onomu tko nije vidio natječaj nije jasno da li je KTD Kotarac iznajmio kamion za prikupljanje otpada ili je koncesionar iznajmio radnike Kotarca. Službeni odgovor po ovom pitanju još nismo dobili, poručuju iz Liste mladih.