Nakon konzultacija s Obalom i lučicama Grad Zadar izašao je s nacrtom izmjena i dopuna odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, kojom se predlaže uvođenje nove parkirne zone isključivo za stanare Poluotoka.

Ta nulta zona obuhvaćat će obje strane ulice Mateja Bošnjaka Zadranina, Poljane Natka Nodila i Ulice Jurja Divinića, cijeli trg na Poljani Plankit, Ulicu Fra Donata Fabijanića te ulicu Sirac, gdje je pronađeno ukupno nešto manje od 100 parkirnih mjesta. Broj povlaštenih karata, kojih stanari Poluotoka plaćaju 50 kuna mjesečno, ograničit će se po sistemu jedno vozilo po adresi stanovanja (obitelji), čime će se, procjenjuju nadležni, njihov broj biti duplo manji (oko 300). Razlika u odnosu na prva promišljanja gradske uprave predstavlja vremenski period zadržavanja ostalih vozača, koji bi djelatnicima Obala i lučica bio teško kontrolirati kada bi se zadržao na pola sata.

- Na sugestiju Obale i lučica taj je period povećan na sat vremena, kako bi nadzor bio učinkovitiji, a također je to i građanima prihvatljivije vrijeme u kojem mogu obaviti svoje obveze i potrebe, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertino Dujela.

Novom odlukom s povlaštenim parkirnim kartama stanari Poluotoka moći će svoje automobile parkirati u cijeloj I. parkirnoj zoni, a ne samo na starom autobusnom kolodvoru. No, ne i tijekom ljetnog režima naplate, od 1. svibnja do 30. rujna. I to je razlika u odnosu na prva promišljanja gradske uprave prema kojima se takvo ograničenje htjelo uvesti samo tijekom tri udarna mjeseca sezone. No, s druge strane, ističe Dujela, to bi se izvansezonsko pravo proširilo na sve građane s povlaštenim parkirnim kartama, odnosno i one koji zbog radnih obveza gravitiraju centru grada.

- Kako u drugoj zoni kao posljedica uređenja Muraja ostajemo s umanjenim dijelom parkirališnih mjesta na ovoj strani Poluotoka, predlažemo da svi naši sugrađani s povlaštenim parkirnim kartama mogu koristiti parkirna mjesta i u I. zoni tijekom cijele godine izuzev perioda od 01. svibnja do 30. rujna. Svi detalji bit će regulirani Općim uvjetima isporuke komunalne usluge koju će Uprava tvrtke prezentirati vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, poručio je Dujela naglašavaju kako će do izgradnje novih parkirnih mjesta njegov odjel uložiti sav potreban napor kako bi u postojećim, sve manjim gabaritima unaprijedio organizaciju parkinga.

Primjedbe na nacrt odluke mogu se slati na e-mail adresu: [email protected] do 13. prosinca.