Županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić-Bakrač javno je uputio pitanja Upravnom vijeću i ravnatelju Opće bolnice Zadar, dr. Željku Čulinu, nakon što ga je župan Božidar Longin uputio na te adrese kada mu je na Županijskoj skupštini, kao predstavniku osnivača, postavio pitanja vezana za mogući mobing. U uvodu priopćenja Pupić-Bakrač upozorava na kadroviranje po podobnosti koje će dovesti do totalnog opustošenja OB Zadar.

Objavljujemo pitanja upućena vodstvu glavne zdravstvene ustanove u Zadarskoj županiji:

1. Na suđenju sindikalnom povjereniku u Općoj bolnici Zadar Ivanu Brali kojeg je glavna sestra Darija Katuša tužila zbog klevete prema izvješću medija svjedočili su, među ostalima, doktori Dario Nakić, bivši ravnatelj Opće bolnice, i Jadranko Turčinov. Oni su potvrdili navode koje je Katuša svojedobno demantirala da je dobila opomenu pred otkaz, da je mijenjala terapiju pacijentima, da je mobingirala medicinske sestre i tehničare još dok je bila glavna sestra na Odjelu za gastroenterologiju. Budući da sve to ne diskvalificira Dariju Katušu da obnaša funkciju glavne sestre logičan zaključak je da je gore navedeno kvalificira za tu funkciju. Kako sam imao zdravstvenih problema i bio na pretragama u Općoj bolnici Zadar tamo su me zaustavljale sestre i molile možete li nam ikako pomoći, ovo je neizdrživo. Može li se ikako pri izboru glavne sestre iz kriterija podobnost, prethodne opomene i kazne, samovolja isključiti kriterij mobingiranje podređenih da medicinsko osoblje može raditi i živjeti u miru Božjem?

2. Na natječaju za specijalizaciju iz dermatologije u OB Zadar kandidatkinja, doktorica prva na listi sa 18,28 bodova srušena je na usmenom razgovoru na način da je dobila minimalan broj bodova, a primljena je kandidatkinja koja je bila četvrta na listi sa 13,38 bodova tako da je na usmenom razgovoru dobila maksimalan broj bodova. Ne vjerujem da doktorica na usmenom razgovoru nije znala odgovore na pitanja: Gdje je završila fakultet? Zašto je odabrala Zadar kao mjesto rada? Kojim dijelom dermatologije će se po završetku specijalizacije baviti? Gdje je Kupljenovo?

Opet ne vjerujem da je natječaj namješten jer bi ga ravnatelj poništio ili bi mu UV OB Zadar sugeriralo nakon pisanja u medijima da isti poništi. S toga moje pitanje glasi da li je možda na razgovor za specijalizaciju došla ovca prerušena u doktoricu pa je blejila i meketala tako da članovi komisije nisu mogli razaznati što im želi reći ?