Policija i ovaj vikend nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu" (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i ostali.

Prometni uvjeti na cestama

Pretežno sunčano te uglavnom suho. Ujutro i dio prijepodneva u unutrašnjosti mjestimice magla ili niski oblaci kojih od nedjelje može biti ponajprije i na sjevernom te dijelu srednjeg Jadrana. Vjetar uglavnom slab. Temperatura zraka bez veće promjene pa će posvuda biti razmjerno toplo.

U takvim okolnostima (jutarnje magle), kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog ovakvih uvjeta, iz policije posebno upozoravaju vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni će građani obilazit groblja, zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila, osobito na autocestama (posebice autocesti A3), državnim cestama te na graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Povećane gužve uobičajeno se očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, gdje će policijski službenici pojačano vršiti regulaciju prometa te nadzirati promet vozila i pješaka.

- Slijedom navedenog pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način osobno pridonijeli da dani štovanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu.

Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnica i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, vozače upućujemo da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu, poručuju iz policije.

Vozači se upućuju da pri dolasku u blizinu groblja ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te parkiranim vozilom smanjuju uočljivost pješaka.