Istraživanje portala Gradonačelnik.hr o sufinanciranju školskog pribora i materijala ove je godine uključivalo 50 gradova koji za pomoć roditeljima svojih školaraca izdvojili od 20 tisuća pa do 2,2 milijuna kuna.

Prošle su godine po prvi put u povijesti svi učenici u Hrvatskoj dobili besplatne školske udžbenike, čime je Vlada skinula ogroman financijski teret sa pleća svih roditelja u zemlji i izjednačila ih u položaju jer su roditelji dosad ovisili o dobroj volji i politikama lokalne samouprave i tako bili u potpuno neravnopravnoj poziciji. Neki su, primjerice oni u Novigradu, Umagu, Dubrovniku, Supetru.... već godinama bili oslobođeni kupovanja udžbenika jer je tu brigu na sebe preuzeo grad (neki u suradnji sa županijom), u nekim gradovima (Split, Koprivnica, Zadar, Poreč, Cres...) roditelji su plaćali samo dio troška, a u većini su čitav trošak morali snositi sami.

Prema istraživanju spomenutog servisa, ukupna izdvajanja za sufinanciranje školskog pribora i materijala kreću se od 20 tisuća kuna pa sve do 2,2 milijuna, koliko su ove godine izdvojili rekorderi - Zadar i Vinkovci. Grad pritom u potpunosti financira nabavu radnih bilježnica, atlasa, kutija za tehnički, fiziku i kemiju za sve učenike osnovnih škola, a škole provode postupak javne nabave.