Predsjednik Gradskog vijeća Biograda, oporbeni vijećnik Ante Fuzul,  izvjestio je priopćenjem javnost o tome kako će gradska firma Bošana naplaćivati zbrinjavanje otpada. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prošle godine donesena je Uredba o izmjeni Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom koju je Ustavni sud poništio. Prije poništenja, gradska tvrtka Bošana je naporno i teško radila kako bi što prije provela vladinu Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Bilo je predviđeno da se obavezna minimalna javna usluga, koju ste dužni plaćati, poveća sa cca 28 kn na cca 54 kn za građane. Zamislio je bio naš „vrijedni" direktor Bošane kako namiriti gubitak koji se stvara jer se upute Ministarstva koje su dobivali o postupku koji je potrebno provesti da bi se saniralo odlagalište otpada Baštijunski brig, nisu provele. Naravno, sve to je trebalo proći ispod žita jer se o istom nigdje ne progovara.

Mi smo se pripremali boriti protiv toga. No, kao što je već napisano, Ustavni sud je donio odluku, osujetio planove i to je palo u zaborav. Svi su se okrenuli pandemiji Covida, bombardiraju nas s istom svakodnevno. Već smo i zaboravili na pokušaj povećavanja cijena zbog svakodnevnog ritma života. No, ne i naš vrijedni gore spomenuti direktor. Prije neki dan počeli su dolaziti računi za odvoz komunalnog otpada. Cijena minimalne javne usluge preko noći je povećana za građanstvo sa 25 kn+PDV na 45 kn+PDV. Iznenađenje je da je cijena odvoza ostala ista odnosno 6 kn+PDV po odvozu. Dakle, nova cijena povećana je s gore spomenutih cca 28 na 50 kn. Kod poduzetnika me strah i pogledati njihove cijene minimalne javne usluge.

Prema Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, provedba mjere 4.1. Izrada plana zatvaranja odlagališta neopasnog otpada biogradsko odlagalište Baštijunski brig ima kapacitet 812.350 m3, te je kapacitet popunjen cca 50%. I onda se dopusti da se takvo odlagalište zatvori, pa ta odluka dovede do toga da se otpad mora voziti na udaljene lokacije, što dovodi do povećanih troškova. Onda odgovorni cmolje kako to naša Bošana ne može podnijeti, te se stvori jednostavni plan da se udupla naplata od svih u nizu. A sve u cilju sakrivanja pravih grijeha onih koji su propustili napraviti sanaciju na vrijeme.

I naravno, kao i obično, opet će biti netko drugi kriv, možda ja, a možda cijela oporba Biograda jer svojedobno nije prihvatila makarsko smeće. No pravi krivci i dalje sjede na mjestima gdje su bili i samo zagrabe u naše džepove kad god im zatreba. Sramotno je da se građanima naplaćuje to što je nečija nesposobnost dovela do toga da se zatvori odlagalište otpada koje imalo popunjeno tek pola kapaciteta. Jadno da ne može biti jadnije.

U vrijeme kad se uvodio ovaj novi način zbrinjavanja otpada govorilo se da će oni koji odvajaju sve imati niže troškove zbrinjavanja otpada. Ja bih samo volio da mi ovi „vrhunski" stručnjaci koji su osmislili ovaj sustav, kako on potiče građane da odvajaju otpad jer je obavezna minimalna javna usluga koju su odredili na 50 kn po iznosu viša od iznosa koji smo plaćali (oko 40 kn mjesečno) dok se otpad nije odvajao. Znači li to da su nas svi ti političari, a među njima i naši lokalni, koji su najavljivali smanjenje troškova za gospodarenje otpadom uvođenjem ovog novog načina prikupljanja i odvoza otpada, lagali. Ne bi bilo prvi put.