Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam "Lončari" poziva vas da im se pridružite i u volonterskoj akciji čišćenja "Rijeka Bijela- It is not too late", koja će se održati s novim datumom u rujnu. 

Rijeka Bijela jedinstven je fenomen u Dalmaciji, koja izvire iz špilje na oko 300 metara nadmorske visine. Kanjon ove rijeke rijedak je primjer od otopljenog vapnenca, te poprima bijelu boju, po čemu je isti i dobio ime. Iznad toka ove prirodne ljepotice, izdižu se stijene od kojih su neke visoke i preko 300 m i na kojima se nalaze deseci pravaca za sportsko penjanje,kao što su high line i drugi slični sportovi. Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karaniskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja sa glavne magistrale (pravac Obrovac - Karin Gornji). Na kraju iste, na 4 km udaljenosti od glavne magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tokom godina postao pogodan za odlaganje otpada, najviše krupnog otpada i građevinskog materijala.

Deponija smeća i otpada, nalazi se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele. Također, od samog polazišta ka izvoru i kanjonu, jedan dio staze posut je tonama djelića stakla koji su se tu našli poslje domovinskog rata i od tada nisu nikada uklonjeni. Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetanja prirodom. Lokalno stanovništvo i dalje nastavlja odlagati otpad na ovoj lokaciji, te se ne shvaća bogatstvo okoliša kojim je okruženo. Do sada nisu poduzete nikakve mjere niti akcije uklanjanja ovog otpada, kao niti provedena edukacija lokalnog stanovništva.

Prirodnu ljepotu i bogatstvo okoliša rijeke Bijele i njenog kanjona, primjetio je i u umjetnik i režiser Vladimir Miketa, koji u svom kratkom filmu pokazuje svu apsurdnost ovoga kraja, te problematiku zagađenja i nebrige za prirodne ljepote koje nas okružuju, kao i značaj ovog lokaliteta koji ima za obrovački okrug.

- Iz gore navednih razloga želimo organizirati volontersku akciju čićenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele. Od izuzetne važnosti je uključiti lokalno stanovništvo u ovu akciju, kako bi dublje shvatili problem koji je nastao, te institucije, ekološke udruge i volontere, poručuju su organizatori.