Prvi put otkad se prati statistika ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom prometu, otok Vir apsolutni je turistički šampion u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu sezone.

Vir je prema sustavu eVisitor s jučerašnjim danom postao prva turistička destinacija u Hrvatskoj koja je ostvarila milijun noćenja (1.000.595), ali je hrvatski otok rekorder pored toga i uvjerljivo najbolji po noćenjima u srpnju (683,1 tisuća) te istovremeno najbolji od 1. siječnja do 30. srpnja. Drugoplasirani Rovinj u ovom trenutku od početka godine do 30. srpnja ima 917,5 tisuća, pa u jednom preostalom danu srpnja ne može nadoknaditi manjak od 80-ak tisuća noćenja u odnosu na otok Vir, odnosno gotovo 90 tisuća noćenja ako gledamo samo na turistički promet u srpnju.

Ovakav rezultat Vira zapravo nije neočekivana priča.

- To je rezultat naše virske priče i nekretninskog turizma kojega su ranije mnogi podcjenjivali, jer u suštini nisu razumjeli o čemu se radi. U slučaju otoka Vira nije riječ o nekretninama koje su u isključivom vlasništvu hrvatskih državljana, već o nekretninama koje su u rukama stranaca - ističe načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kako je otok zahvaljujući toj činjenici dobio stalne goste iz inozemstva i vrhunsku preporuku kao obiteljska destinacija.

- Stranci koji posjeduju kuće za odmor na Viru najčešće za sobom dovode svoju rodbinu, prijatelje i poznanike. Oni su najbolji mogući marketing za otok, a istovremeno se mnogi od njih bave turističkim poslovima na Viru - dodaje načelnik Kapović. Ukazuje na to jedan podatak: od oko dvije tisuće individualnih ili profesionalnih iznajmljivača na Viru, a riječ je o brojci koja se svakodnevno povećava i koja je dodatno veća za broj tvrtki u turističkom biznisu, njih gotovo 50 posto su strani državljani, navodi se među ostalim u PR objavi iz Općine Vir.

Turistička statistika ovako izgleda:

Od 1. siječnja ove godine do pretposljednjeg dana srpnja Vir je zabilježio 1.000.595 ostvarenih noćenja, dok drugoplasirani Rovinj u istom razdoblju ima oko 917,5 tisuća noćenja. Treći je Medulin (730 tisuća), četvrti Mali Lošinj (651,3), peti Poreč (638,7) i šesti Umag (615,2), i to su jedine turističke destinacije u Hrvatskoj s više od 600 tisuća noćenja u dosadašnjem dijelu sezone. U top 10 hrvatskog turizma ušli su još sedma Novalja, osma Crikvenica, deveti Zagreb te deseti Krk s 449 tisuća noćenja, koji ima gotovo dva i pol puta manje noćenja od lidera Vira. Gledano samo za mjesec srpanj, Vir je ostvario najviše u Hrvatskoj (683.137 noćenja), potom slijede Rovinj (595,7 tisuća), Medulin (531,3), Novalja (466,8), Mali Lošinj (456,4), Crikvenica (447,4), Poreč (440,2), Umag (436,3), Rab (327,9) i Krk (319,7).