ZADAR- Nakon što je novi-stari premijer Andrej Plenković objavio sastav Vlade, očito je da u njoj neće biti niti jedan ministar iz Zadra.

Njih je najavio definitivni pobjednik izbora u IX. izbornoj jedinici, Božidar Kalmeta, koji nam je danas rekao kako nije uspio ostvariti tu predizbornu najavu. Borio se za "mlade lavove" iz zadarskog HDZ-a, ali mjesta su već bila popunjena. Čak i ono koje je trebala, po procjeni nekih, kao kompromisno rješenje zauzeti rektorica Dijana Vican s čijim se imenom spekuliralo kao novom ministricom obrazovanja i znanosti.

- Nismo dobili ministre, ali ćemo imati još dvojicu doministara uz postojećih dvoje državnih tajnika, otkrio je Kalmeta. Državnom tajnicom ostaje Marija Pletikosa u proširenom ministarstvu koje će među ostalim imati resor socijalne skrbi, te Josip Bilaver u Ministarstvu mora. Iako se već znaju imena dvojice novih državnih tajnika iz Zadra, prije imenovanja sigurno je kako će jedan biti za EU i regionalni razvoj, a drugi u poljoprivredi.

- To nije sve u jačanju zadarske kadrovske pozicije utjecaja u Zagrebu, najavio je Kalmeta koji ostaje zagovornik takve politike, uz uvjet da to budu HDZ-ovci.