HDZ je u IX. izbornoj jedinici osvojio osam mandata koje su neki priželjkivali, drugi su bili sigurni, a nekima je bilo ugodno iznenađenje. Nije to trijumf kao iz doba kada je izbore dobio HDZ Ive Sanadera, ali u zadarskom HDZ-u vlada zadovoljstvo rezultatom. U jednom trenutku brojanja glasova bili smo na 9 mandata, kazao nam je jutros Šime Erlić, voditelj kampanje za IX. izbornu jedinicu.

Nije mu to bilo vođenje prva kampanja, ali je ova, prema riječima Erlića, bila posve drugačija. 

- Imala je neuobičajenu dinamiku. Nije bilo izbornih skupova, pa je nekako izostao natjecateljski naboj. Međutim, rezultati HDZ-a po gradovima općinama (izgubili samo u Kukljici op.a)Zadarske županije nikad nisu bili bolji, dodaje Erlić, iako još nije provedena analiza. U postotcima, HDZ je prošao bolje i u samom Zadru nego li prije četiri godine. HDZ je dobio 41 posto glasova spram 23.8 posto za RESTART koaliciju. Prije četiri godine omjer je bio 39:33 posto u korist HDZ-a.

Ono što zadarski HDZ razlikuje od svih drugih stranaka u kampanji, je rad na terenu. Mjesec dana je ekipa putovala po cijeloj Županiji. Mali zastoj je bio kada je epidemija opet buknula, napominje Erlić. U petak su bili u Starigradu da bi kampanju završili na Stanovima s malom fešticom. Taj gradski kvart se prometnuo u glavnu stranačku bazu s obzirom da je sa Stanova regrutirano najviše HDZ-ovih kadrova u strukturi lokalne vlasti i moći.

Ne treba zaboraviti ni udio kojeg su imali HDZ-ovi dužnosnici u Zagrebu, koji su sve već prežvakane ugovore, pa čak i polovni trajekt ugurali u finiš kampanje u Zadru. Plenković je tri puta potegao do Zadra tijekom kampanje, a ne sjećamo se da je Bernardić dao podršku nikad goroj listi s koje je maknuta Sabina Glasovac i napustio Ranko Ostojić, koji je bio dobitnik preferencijalnih glasova na prethodnim izborima. Kampanja kakvu je (ne)vodila Renata Sabljar Dračevac je, u najmanju ruku, nemušta. 

Kao i uvijek, Božidar Kalmeta je bio najaktivniji, što je i rezultiralo njegovom neprikosnovenom rezultatu. Preferencijalni glasovi koje je on dobio, svjedoče o njegovoj reputaciji i važnosti, kazao je Erlić na naš upit o Kalmetinoj ulozi. Sam Kalmeta je uoči izbora izjavio kako su se na Stranci dogovorili da njemu daje preferencijalne glasove kako bi svi zadarski kandidati prošli, pa i on sa 14. mjesta. Gdje će tko završiti, o tome je rano govoriti, ali Kalmeta je i u prošlom sazivu Sabora ustupio svoj mandat.

Erlić ne dvoji kako je kvaliteta Plenković bio presudni faktor pobjede HDZ-a iznad očekivanih rezultata anketa, pa čak i onih internih.

- Tome je pridonijelo to što je SDP potonuo. Oni su pali skroz i razbili se. S druge strane birači su prepoznali našu političku pozadinu i najbolju kadrovsku ponudu, ustvrdio je Šime Erlić, voditelj HDZ-ova kampanje za IX. izbornu jedinicu. Iako je Zadar bio sjedište stožera, nositelj liste Ivan Malenica iz Šibenika je svoju prvu izbornu pobjedu slavio u Zagrebu, uz Plenkija.