Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo mjeru zabrane rada od 11. svibnja isključivo za ugostiteljske objekte koji s radom mogu početi samo ako imaju ugostiteljske terase na kojima mogu osigurati dovoljnu fizičku udaljenost između stolova i prisutnih gostiju, predstavnici Grada Zadra održali su sastanak s predstavnicima cehovskih udruga na kojem su dogovorili produljenje gradskih mjera za ugostitelje na svibanj, lipanj i srpanj.

Pred novo Gradsko vijeće gradonačelnik Branko Dukić obrazložio je novu odluku koju će predložiti vijećnicima:

- Prvi u Hrvatskoj smo i prije zabrane rade od strane državnog i županijskog stožera reagirali na zahtjev ugostitelja i oslobodili ih plaćanja za gradske prostore i javne površine. Ovo je situacija u kojoj moramo stalno komunicirati i podnijeti teret zajedno i s naše strane će tako biti i dalje. Za svibanj i lipanj donosimo odluku o odgodi plaćanja, a za to vrijeme ćemo pratiti razvoj situacije i aktivnosti ugostitelja.

- Uopće je upitno koliko će njih s obzirom na ograničenja, manji broj ljudi u gradu i još uvijek ne postojanje turističkih aktivnosti otvoriti i s kakvim intenzitetom raditi. Već danas je izgledno da će u svibnju minimalan broj njih imati značajnije aktivnosti te ćemo oslobođenje od naplate produljiti i za svibanj, a kroz odogodu plaćanja za lipanj i srpanj uzeli dodatno vrijeme u kojem ćemo pratiti situaciju i kroz stalnu komunikaciju gradskih službi s ugostiteljima doći do najboljeg rješenja. Naravno da nam je želja da svi čim prije krenu raditi u punom kapacitetu i da nastave plaćati svoje obaveze u cijelosti, no do tad moramo biti solidarni te ćemo u daljnjem periodu prvo kroz odgodu plaćanja, a onda ovisno o razvoju situacije, kroz popuste ili daljnja oslobođenja reagirati prema ugostiteljima, zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.