Petnaest zadarskih prijevoznika u povremenom prijevozu putnika danas je održalo prosvjednu vožnju od parkirališta na Višnjiku do starog autobusnog kolodvora na Liburnskoj obali. Uz slogan "#ostani doma i ostat ćeš bez doma" upozorili su na neodrživu situaciju s plaćanjem obveza u vrijeme kada nemaju nikakvo poslovanje, a najviši izdaci odnose se na rate leasing kućama.

- Žao mi je što nije moglo sudjelovati više vozača, iako je interes bio puno veći. U dogovoru s policijom ograničili smo broj vozila na 15, slično kao u Zagrebu u kojemu je broj ograničen na 60, u Splitu na 30... Najvažnije nam je da smo poslali poruku javnosti i odgovornima, prve reakcije već stižu i nadamo se da će se do kraja tjedna udovoljiti našim zahtjevima, kaže koordinator prosvjedne vožnje Jure Meštrović.

Autobuse i kombi vozila za prijevoz putnika u kontroliranoj prosvjednoj vožnji poveo je policijski automobil. Prolazeći Voštarnicom, Branimirovom i Liburnskom obalom dobivali su znakove podrške prolaznika, koji su svjesni da u mnogim granama proizvodnih i uslužnih djelatnosti ovo neće biti jednostavna godina.

- Nama je ova godina praktički izgubljena, jer smo najbolje vožnje ostvarivali u ovom razdoblju pred sezonu i u samoj sezoni. Svi trebamo snositi teret u ovoj situaciji, ali tako da preživimo do sljedeće godine, a ne da sve izgubimo, poručuje Meštrović.

Podsjećamo, prijevoznici traže kompletno zamrzavanje svih leasinga na godinu dana (bez plaćanja kamata i glavnice), odobravanje kreditnih linija za obrtna sredstava s niskim kamatama i počekom otplate od godine dana, te odgodu registriranja vozila do početka poslovanja.