ZADAR- I dok su se u Šibeniku prije koji dan pohvalili završetkom prvog dijela aglomeracije na kičmi kroz grad, u Zadru još nije na vidiku početak radova. U Šibeniku su ponosni što je Sarađen u zajednici ponuditelja u kojoj je i Vodoinstalacija, završila posao prije roka, u Zadru su zbog istih tvrtki što na cesti, a što pod cestom, pomaknuti svi rokovi.

Sjetimo se Sarađena na uređenju državnih cesta kroz Zadar, dok je u zajednici s Vodoinstalacijom dao skoro sto milijuna kuna veću ponudu od procjene na natječaj zadarske Odvodnje. Zbog toga je početkom ožujka ponišen natječaj za prvu fazu aglomeracije - Bokanjac na koji je stigla jedna ponuda i to domaćih firmi.

Zajednička ponuda tvrtki Vodoinstalacija i Sarađen iznosila je 227 milijuna kuna bez PDV-a, što je čak 96 milijuna kuna više od procjene vrijednosti radova koja je bila 132 milijuna kuna. Dobili su jednu ponudu koju nisu mogli uspoređivati sa stanjem na tržištu, još su to bile i domaće tvrtke, a novac je iz EU fondova - tako je protumačen poništen natječaj od strane Povjerenstva u kojem sjede i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda preko kojih ide financiranje.

- Ponovljeni natječaj trebao je biti objavljen u travnju, ali kad će - ne zna se. Mi smo naručili analizu svih troškova te smo ih uputili na relevantne adrese prije tjedan dana. Čekamo suglasnost za te troškove koji su svakako veći u odnosu na troškovnik iz prvog natječaja. Oni osiguravaju novac i oni moraju biti ti koji će odobriti povećani iznos procijenjene vrijednosti radova, doznajemo od direktora Grge Peronja.

Naravno da su u tome ključni europski konzultani Jaspers preko koji ide sav ovaj posao aglomeracije. Oni odobravaju projekte, nadziru natječaje i trošenje europskog novca uz moguće korekcije, a to je vraćanje Europskoj komisiji neopravdano potrošenog novca. U svakom slučaju u pitanju su veliki iznosi, bez obzira na udio od 85 posto tzv. bespovratnih sredstava. Samo Odvodnja traži zaduženje od 38 milijuna kuna i to isključivo kod Europske banke za razvoj (EBDR) dok će Grad Zadar podići krediti od 150 milijuna kuna kod Zagrebačke banke.

Ulaganje u dosadašnji sustav odovodnje, uključujući i centar za pročistač otpadnih voda, financiran je kreditom Svjetske banke. I bio je to znatno jeftiniji posao nego što će to ispasti EU projekt aglomeracije. Za nju je zadarski gradonačelnik lani potpisao ugovor u iznosu od skoro 567 milijuna kuna koliko je odobreno iz EU.