Preko načelnika Županijskog stožera civilne zaštite, Šime Vickovića, dobili smo informacije o statusu biogradske bolnice koja je bila žarište zaraze koronavirusom na zadarskom području.

Bolnica u Biogradu bi se sljedećeg tjedna u što kraćem roku sa svim mjerama sigurnosti, koje se odnose na osoblje i pacijente, trebala vratiti svojoj osnovnoj djelatnosti.
Početkom travnja biogradska bolnica je postala COVID odjel u kojem je trenutno troje pacijenata o kojima se brine 21 zaposlenik te bolnice. I dalje je to dvoje liječnika: jedan anesteziolog i jedan ortoped, četiri više medicinske sestre, 7 medicinskih sestara, tri spremačice, jedan RTG inženjer te dva laboranta u službi Covid odjela.

Što je s ostalima? U biogradskoj bolnici je 230 zaposlenika. Nakon što je kod dvojice liječnika i medicinske sestre 24. ožujka ustanovljen koronavirus, javnosti je ostalo nepoznato koliko je ukupno zaraženih iz grupe od 170 osoba koliko ih je izlučeno u samoizlaciji. Prije dva tjedna, ravnatelj Andrija Marcelić je rekao kako je u samoj bolnici bilo tada 14 zaraženih. Jučer nam je odgovorio kako su "svi djelatnici bolnice izašli iz samoizolacije osim 17 zaraženih djelatnika."

Troje lakše oboljelih pacijenata ovog tjedna bit će otpušteni, nakon čega slijedi priprema bolnice za osnovnu djelatnost po posebnom, epidemiološki sigurnom režimu, potvrđeno je u informaciji koju su nam od ravnatelja biogradske bolnice proslijedili iz Stožera.

U njoj se navodi kako će "pokretanje osnovne djelatnosti biti provedeno prema uputama epidemiološke struke, preporukama Ministarstva zdravstva RH i u dogovoru s Općom bolnicom Zadar vezano za postojeća tri pacijenta.

Početku pokretanja djelatnosti je preduvjet dezinfekcija prostora, detaljno čišćenje i servisiranje medicinske opreme, najavljeno je iz biogradske bolnice. Ona je izvan svoje osnovne funkcije, prazan pogon u kojoj se zaraza razbuktala nakon operacije 18. ožujka. Iako je zaražena pacijentica primljena u zadarsku bolnicu, prava sreća, ali i pravodobne mjere, spriječile su da se koronavirus ne proširi i zadarskom bolnicom.