Ministar Vili Beroš na današnjoj je konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestio kako je u posljednja 24 sata 8 osoba zaraženo Covidom-19, što daje ukupan broj od 2047 oboljelih u Hrvatskoj.

Također je izvijestio o četiri preminule osobe: dvije s područja Koprivnice i dvije iz Splita. Svi preminuli su imali kronične bolesti, a dva bolesnika su bila na respiratoru. Na respiratoru je trenutno 21 bolesnik, a oporavljenih je za 66 osoba više u odnosu na jučer.

- Silazna epidemijska krivulja ne smije značiti silaznu krivulju našeg opreza. Uz sve podatke koje smo dnevno ažurirali, od jučer su dostupni i strojno čitljivi podaci. Važno je nastaviti jasnu i transparentnu komunikaciju, ističe Beroš.

Ministar zdravstva iznio je i nekoliko detalja o reaktivaciji zdravstvenog sustava. Dogovoreno je da se ažuriraju sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke. Svi bolesnici će biti obaviješteni o novim terminima uz pojačanu kooordinaciju s liječnicima obiteljske medicine. Povećat će se broj usluga u dnevnoj bolnici. Organizirat će se poliklinički rad uz naručivanje kako bi se smanjila gužva, a po potrebi će se raditi i vikendom.

Podatke o tome kako stoji Hrvatska u usporedbi s drugim europskim zemljama iznio je Capak.

- Mi smo s 497 oboljelih na milijun stanovnika na drugom mjestu po incidenciji, samo Mađarska ima bolji rezultat od nas. No imamo najnižu stopu umrlih, 14 na milijun stanovnika, kazao je Capak. Na novinarski upit o situaciji sa školama i maturom rekao je je dovršen draft preporuka za funkcioniranje škola i provedbu državne mature. On je jutros poslan resornom Ministarstvu.

Kazališta, kina, nogometni stadioni i druga mjesta javnog okupljanja još nisu na redu popuštanja mjera.

- Ta su mjesta još uvijek visoko rizična. Popustili smo mjere u onim domenama koje nose dobar gospodarski prihod, a predstavljaju manji epidemiološki rizik. Ne možemo sve popustiti odjednom, nitko u svijetu to nije napravio na taj način, kazao je ravnatelj HZJZ-a.