ZADAR- U gradskom središtu Zadra prijepodne je bilo puno više Zadrana nego proteklih tjedana trajanja zaštitnih mjera od koronavirusa.

- Nekako su ljudi vedriji, komentirala je prodavačica Lisce, jedne od najljepše uređenih trgovina na Kalelargi. Nešto prije nego je ukinut rad trgovina, Lisca je bila zatvorena, ali radi stvarnog preuređenja. Mnogi su izrazili bojazan da umjesto Lisce ne dođe kineska roba, potvrdila nam je prodavačica to uobičajeno razmišljanje građana. Poneki prostor s takvim suvenirima danas je otvoren ili čak poluotvoren, kao jedan na vrhu Kalelarge. Mlinar je iskoristio priliku za otvaranje svoje treće trgovine na Poluotoku.

Jedna trgovina, koja ima isključivo hrvatske proizvode, ostala je zatvorena.

- Možda sada ispliva prava vrijednost domaće proizvodnje suvenira i preparata, kao i sve slabosti, kako moje tako i naše ovisnosti o turizmu. Neću još otvoriti. Nisam poklonik ovog e-života, kazao nam je Jadranko Soldo, vlasnik te kao i iste trgovine u Pragu. Za razliku od prodavača koji ga od tamo svakodnevno zovu već sedam dana, pitajući se kad će biti otvoreno, nitko od 12 zaposlenika u Zadru jučer ga nije zvao. To mi je interesantna pojava, kazao nam je Soldo u prolazu.

Za otvaranje priprema se i sladoledarnica Donat. Vidljivo je kako neki ugostitelji koriste ovo vrijeme da malo urede svoje prostore iznutra, ali i izvana. Varoška ulica je prazna jer jedina cvjećarnica u njoj ne radi, a ostali ugostitelji su na čekanju. Bez upotrebe dezinfekcijskih tekućina, sjaji se kamen te zadarske uličice, koji se ne vidi u dane ljetne gužve.

Sramežljivo se otvaraju knjižare, optičari kao i trgovine odjećom i obućom u Gradu. Neki su najranije požurili u obnovu garderobe iako nema nikakvih prigodnih korona sniženja. Jedna novina je uočena. Nakon shoppinga, kava se pije na rivi. Povratak tom najvrjednijem dijelu Grada, šetnji uz more, za sada je najveća dobrobit proizašla iz epidemiološke situacije Zadra.