Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić obznanio je na jutrošnjoj konferenciji za medije kako su među uzorcima koji su na testiranju u zadarskom Zavodu i dva iz jednog doma za starije osobe.

- Imamo jednu štićenicu doma s febrilitetom, i nju i njezinu kolegicu smo testirali. Rezultat će biti gotov do 12 sati. Svi štićenici domova se testiraju kod nas u Zavodu jer imamo mali kontingent testova za slučajeve kada je potrebno brzo djelovanje. U neka 2-3 sata bi trebali dobiti rezultate i onda ćemo i po tom pitanju biti pametniji, rekao je dr. Medić.

Na novinarski upit otkrio je kako ovo nije jedina sumnjiva situacija koju su dosad imali u zadarskim domovima.

- Imali smo pozive. Prema naputku, kada se desi sumnjiva situacija, s liječnikom koji je zadužen za taj dom postupamo tako da procijenimo situaciju ukoliko se radi o pojedinačnom pacijentu. Kad je jedan febrilan, njega se automatski stavlja u izolaciju i odmah ga se vodi na testiranje. Imali smo jednu situaciju gdje su bila dva blago febrilna pacijenta, odmah smo izašli na teren, testirali smo ih i oba su bila negativna na Covid-19. Naše je da i dalje pratimo situaciju. Zaista moramo veliku pažnju usmjeriti na domove za starije jer jedan djelatnik može slučajno zaraziti pacijenta nehatom ili nemarom, iako ne vjerujem da to itko više radi nemarom. U tim situacijama gdje imate fragilnu situaciju, to može biti jako opterećenje za sve njih. Postrožili smo mjere i u svakodnevnom smo kontaktu sa svim domovima. Kada god imamo suspektnu situaciju, odmah šaljemo svakog štićenika na testiranje, istaknuo je dr. Medić.