Danas je održana elektronska sjednica Županijske skupštine, na kojoj su vijećnici u raspravama sudjelovali putem slanja poruka elektronskom poštom. Oporbeni vijećnici Akcije mladih na samom su početku zamjerili način na koji se Skupština odvija, jer njihovi mailovi idu samo predsjednici Nevenki Marinović, a ne i drugim sudionicima rasprave. Rudolf Dvorski (MODES) zatražio je od predsjednice da se buduće sjednice održavaju u nekom primjerenom prostoru poput Arsenala, u kojem bi vijećnici mogli nazočiti i kvalitetno sudjelovati u radu Skupštine. Predsjednica Skupštine odbila je i prijedlog Akcije mladih o sazivanju tematske sjednice o turizmu, budući da ga nije podnijela propisana trećina vijećnika.

Prijedlog župana da se ukinu vijećničke naknade za travanj podržala je i oporba, pa je za nju glasovalo 36 vijećnika uz samo jedan suzdržan glas. Ante Rubeša i Ivan Matić dodali su kako bi i naknade vijećnicima i naknade političkim strankama trebalo preusmjeriti Općoj bolnici Zadar sve dok traje pandemija koronavirusa.

- Iznos sniženja je mizeran u odnosu na okolnosti, opet nisu svi zaslužili jednako rezanje. Recimo Šime Mršić ne radi ništa, samim time i nikakvu štetu, pa njemu treba smanjiti najmanje. Župan Longin je velika štetočina, njemu treba najviše skinuti. A što se tiče Šime Vickovića, zovu me iz svih krajeva Hrvatske kad će opet biti na televiziji, postao je viralan, njemu zbog izvrgavanja ruglu i podsmijehu naše županije i stožera treba smanjiti malo manje nego županu, komentirao je Marko Pupić-Bakrač.

Ante Rubeša podnio je amandman o smanjenju plaće županu Božidaru Longinu za 50 posto, cijele naknade dožupanima koji bi postali volonteri te isplatu minimalca od 3,250 kuna svim županijskim pročelnicima.

- Mišljenja sam da su i prije svega političke funkcije onemogućene u obavljanju svojih djelatnosti. Ako smo već prije odlukom ukinuli sve dotacije udrugama, manifestacijama i programima, čemu onda financirati one koji bi trebali kontrolirati provedbu tih programa. Također osobno bi me bilo sram odreći se samo 10 % svojih primanja u korist pse iz azila na Žmirićima, a kamoli čovjeka kojemu je potrebna medicinska skrb. Zar za Vas nečiji život vrijedi samo 10% vaših primanja? Granice su zatvorene, nemate gdje, Kina, Tajland, London, Berlin, sve je zatvoreno, stoga stvarno ne znam odakle vam hrabrosti odreći se mizernih 10 %, dok svaki dan čujemo vapaje medicinskih djelatnika kojima je prijeko potrebna ne sofisticirana, već osnovna medicinska oprema, bijele majice, maske i rukavice. A vi za to vrijeme radite božićne derneke u Arsenala za 50.000 kn, napisao je Rubeša.

Župan Longin njegov je amandman odbio.

Sličnog raspoloženja oporba je bila i u raspravi o smanjenju koncesija na pomorskom dobru za 50 posto.

- Poljoprivredu će spasiti kruzeri kad dođu. Znate li vi koliko jedan kruzer potroši krumpira, janjetine, teletine... ako ne virujete pitajte Longina, on zna i sve je to dogovorio s turskim koncesionarom kojemu je Gaženica dana za kikiriki, al će zato poljoprivreda procvasti. Ako sve oslobodimo za 100 % onda neće biti za plaće kojekakvim izmišljenim agencijama, za Renatu Peroš, Dujmović-Vuković i slične a župan i dožupani umjesto što se odriču 10% plaće morali bi na minimalac, poručio je Marko Pupić-Bakrač.

- Za koncesije na pomorskom dobru davatelj kojih je Zadarska županija, predlaže se da se stalni dio godišnje naknade za koncesiju za 2020. godinu smanji za 50% ugovorenog iznosa, a kod naknade za navodnjavanje oslobađanje je 100%. Kod koncesija na pomorskom dobru Zadarska županija nema nikakav trošak a kod naknade za navodnjavanje Zadarska županija plaća tuđe troškove. Ima li u ovome ikakve logike? Koliko radnih mjesta spašavamo ovim oslobađanjem naknada za navodnjavanje i tko je taj koji će odrediti koliko će prihoda imati koncesionari na pomorskom dobru da bi se njima smanjilo za 50% a ne za 100% kao i za navodnjavanje? Što je s onima koji nisu podmirili dug od prošle/prošlih godina, ili sad sve stavljamo u isti koš?, pitao je Rudolf Dvorski.

Vladajuća većina odbila je sve oporbene prijedloge te usvojila navedene odluke.