Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je dvojicu privedenih državljana Republike Hrvatske, 38-godišnjaka i 37-godišnjaka, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv osobne slobode prijetnjom, kaznenog djela protiv života i tijela nanošenjem teške tjelesne ozljede te kaznenog djela protiv imovine oštećenjem tuđe stvari.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik točno neutvrđenog dana između 1. i 7. travnja u Zadru, u cilju da ustraši oštećenika kojeg smatra odgovornim za oštećenje njegovog osobnog automobila koji je nedavno zapaljen, poslao oštećeniku na mobitel više poruka u kojima mu je prijetio smrću nakon čega je sa sabljom u ruci došao u oštećenikovu kuću, a kad ga nije zatekao, osnovano se sumnja da mu je poručio preko jedne osobe koju je zatekao u kući, da će ga pronaći. Opisanim je postupanjem kod oštećenika izazvao dojam da je prijetnju spreman i ostvariti te strah za vlastiti život.

- Sumnja se i da su se osumnjičenici, nakon prethodnog događaja, 7. travnja u Zadru, zajedno i u skladu s prethodnim međusobnim dogovorom, dovezli osobnim automobilom ispred obiteljske kuće oštećenika, gdje su od njega zatražili da dođe na parkiralište ispred jedne trgovine radi razgovora o paljevini vozila u vlasništvu prvoosumnjičenika. Oštećenik je to prihvatio i dovezao osobnim automobilom na dogovoreno mjesto, gdje mu je, odmah po izlasku iz vozila, drugoosumnjičenik prišao te u cilju da mu nanese teške tjelesne ozljede prvo ga udario stisnutom šakom u glavu, te ga počeo gađati kamenjem, da bi ga potom obojica osumnjičenika zajedno oborili na tlo te ga udarali drvenim palicama po tijelu, uslijed čega je oštećenik zadobio teške tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja i da je drugoosumnjičenik oštrim predmetom probušio dva pneumatika na oštećenikovu osobnom vozilu, stoji u priopćenju DORH-a.

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru na današnjem je ročištu odredio istražni zatvor protiv dvojice hrvatskih državljanina, 38-godišnjaka i 37-godišnjaka, radi postojanja osnovane sumnje na počinjenje spomenutih kaznenih djela.

Istražni zatvor je određen zbog opasnosti ponavljanja kriminalne aktivnosti, a po ovom rješenju može trajati mjesec dana i teče od 7. travnja, kao dana uhićenja spomenutih osumnjičenika.