U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 60 novih Covid-19 pozitivnih bolesnika, što je ukupno 1282. Nažalost, od jučer imamo dvoje više preminulih - jedan je muškarac 1929. godište iz Šibenika, a drugi je 1974. godište i umro je u zagrebačkoj bolnici, izvijestio je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Drugi muškarac ranije nije imao zdravstvenih problema. "Čuvajte se jer nije nitko imun na teški oblik bolest", upozorila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević".

Prema informacijama koje je iznio ministar Beroš, na respiratoru se nalazi ukupno 35 bolesnika, od čega su 4 u Zadru. To je tek nešto više od 4 % iskorištenosti kapaciteta, a dobra vijest je da je stiglo novih devet respiratora, od čega dva idu u Zadar, što je jučer najavio i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je na novinarski upit kako je moguće dnevno provesti 10 tisuća testiranja. Uz zagrebačke laboratorije te Rijeku, Capak je rekao kako je Zadar gotovo spreman. Dobivaju uskoro reagencije, najavio je Capak i još jednom zbunio javnost u odnosu na informacije iz Zadra prema kojima je testiranje započelo nekidan.

Za Svjetski dan zdravlja, koji se danas obilježava, članovi Nacionalnog stožera uputili su zahvalu zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se i na rad vatrogasaca te uputio apel građanima da se suzdrže od spaljivanja korova.

- Prije bi u ovo doba godine informativne emisije javljale o požarima, a to sada nije slučaj jer je ova tema prioritetna. Međutim, to ne znači da ih nema, posebno proteklih dana, na Korčuli, u okolici Šibenika i Zadra. Svi su posljedica neopreznog spaljivanja, istaknuo je Božinović. On je upozorio i na navalu na e-propusnice kojih je zatražilo i 28 osoba zaraženih koronavirusom.

Nacionalnom stožeru počeli su pristizati i odgovori županijskih stožera o spremnosti za otvaranje tržnica. Čim pristignu svi odgovori, a očekujem da će to biti do kraja dana, onda bi išli s tom odlukom, najavio je Božinović.