Proljeće je najplodonosnije doba koje donosi poljoprivrede kulture kao i vrijeme kada se sadi ljetno povrće. I dok se dio pravih obiteljskih proizvođača snalazi preko online trgovine, na kojoj je ovih dana aktualna prodaja sadnica, pokazalo se kako da je dobar dio OPG-ova registriran kako bi na pijaci mogli preprodavati.

Posljedica je to novonastale situacije na zadarskoj pijaci, koja je bila još jedna potvrda Driti Dunatov iz Dikla. Ona je i do sada u javnosti tvrdila kako je malo pravih poljoprivrednih proizvođača. A da su oni itekako traženi u ovo doba kada su gradske tržnice zatvorene, a uvezena zelenjava se kupuje u trgovačkim centrima, vidi se ovih dana i tjedana. I to ponajviše iz Italije iz koje i dalje uvozimo hranu. Već se danima postavlja pitanje gdje ćemo s domaćim proizvodima, pa je tako i jučer na pitanje kad će Nacionalni stožer dopustiti otvaranje tržnica na otvorenom uz propisane mjere zaštite, odgovarao ministar Davor Božinović.

- Svakodnevno razgovaramo o modelima otvaranja tržnica. Odluka o prodavanju poljoprivrednih proizvoda na otvorenim, ali ograđenim tržnicama praktički je gotova. S epidemiolozima smo radili na njoj i ona će, pod uvjetom da ne dođe do pogoršanja, vrlo brzo biti donesena i objavljena, bio je neodređen ministar Božinović.

Sredinom prošlog tjedna isto smo pitanje postavili i načelniku Županijskog stožera Šimi Vickoviću, s obzirom na to da Zadarska županija ima najveći poljoprivredni kapital u Dalmaciji.

- Svakodnevno smo u kontaktu s direktorom Tržnice, čekamo uputu Nacionalnog stožera i naravno da ćemo tržnicu otvoriti čim dobijemo upute, najavio je Vicković.