ZADAR- Katamaran Princ Zadra jutros je s četiri "gradska otoka" dovezao devetero putnika od kojih ih je najviše sa Silbe.

Katamaran na izvanrednoj prijevremenoj liniji poslijepodne će se vratiti s opskrbom i otočanima na Olib, Pemudu, Ist i Silbu. Posada Princa Zadra, s kojom smo jutros kratko razgovarali, upoznata je s izjavama koje su davali predsjednici mjesnih odbora, prema kojima su oni praktički nepotrebni, pa čak i nepoželjni. Osobito strah od opasnosti zaraze koronavirusom koju bi mogla donijeti posada koja već godinama spava u svojoj kući na otoku, izjavio je predsjednik MO Olib.

- Ne možemo spavati na brodu jer za to nemamo mjesta i mi već godinama noćimo u Olibu. Tamo nemamo nikakvog kontakta. Nije ga bilo ni prije jer u tom otočkom mjestu je jako malo stanovnika. U našem svakodnevnom ophođenju s otočanima i dalje je sve isto. Komuniciramo i pomažemo im koliko je moguće u dostavi potrebnih stvari iz Grada, rekli su nam članovi posade kojima ljudski nije bilo svejedno što su se našli na meti određenih ljudi, koji ih nisu iznenadili. Profesionalno im je prihvatljivo s obzirom na strah od širenja koronavirusa koji je kod nekih manje, a kod drugih više izražen.

I zapravo se događa jedan paradoks da otočani koji su se uvijek žalili na izolaciju, sada svjesno žele u njoj ostati. Toliko da su iz MO Silbe apelirali na one koji imaju mjesto prebivališta, ali ne žive na tom otoku, da ne dolaze bez nužne potrebe.

Međutim, dio u kojem se kaže da "prema našim procjenama, prijevoz većeg broja putnika katamaranom, koja traje dva sata, nije dovoljno sigurno (u smislu prijenosa virusa među putnicima)", nema veze sa stvarnosti. Kao što su se građani pa tako i otočani naučili čekati red pred mjesnim trgovinama kao i ostalim higijenskim mjerama socijalne distance, tako na Princu Zadra vode računa o zaštitnim mjerama i sigurnosti otočana. Posada je propisno zaštićena, a mjesto za opskrbu posebno odvojeno po otocima.

Najviše deset putnika, koliko se od uvođenja te privremene linije, vozi do Zadra i nazad, ima više nego dovoljno mjesta na Princu Zadra da se međusobno i ne vide. Sve i dalje ostaje stvar osobne odgovornosti i opreznog ponašanja svakog pojedinca.