Sudeći prema posljednjim informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, teško da će se ikada točno utvrditi kako je koronavirus ušao u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu koja je time postala najveće žarište zaraze u Zadarskoj županiji.

Prvo je rečeno da je zaraza krenula od liječnika, što je izazvalo negativne reakcije i traženje odgovornosti ravnatelja bolnice, da bi potom Stožer u subotu priopćio kako je "daljnja epidemiološka analiza pokazala da je vjerojatno (?!) prvozaražena osoba u bolnici u Biogradu bio pacijent koji je početkom ožujka ušao u bolnicu na pregled". Do danas velik dio toga ostaje "vjerojatan", kako ponavlja epidemiolog dr. Alan Medić.

- Epidemiološko istraživanje je aktivan proces. Ono što sada znamo je da smo imali jednu nultu pacijenticu koja je bila febrilna prije nego što su se zdravstveni djelatnici zaposlili. Ona se kasnije dokazala pozitivnom na Covid, a je li tada akvirirala infekciju ili ne, to nitko na zemaljskoj kugli ne može utvrditi, ali postoje vrlo vjerojatne mogućnosti s obzirom na to da je to bio početak trećeg mjeseca (10. ožujka op.a.), kada smo bili manje alertni nego što smo danas. Ona je vjerojatno imala kontakt s nekim, u to vrijeme imali smo i posjete i netko je mogao doći izvana, taj dio zaista ne možemo utvrditi, ali inozemstvo nije bilo u pitanju, istaknuo je danas dr. Medić na novinarski upit.

No, u to vrijeme već je dva tjedna bila na snazi preporuka Ministarstva zdravstva o zabrani posjeta zbog epidemije koronavirusa, a odgovor dr. Medića kontrira se i s navodima ravnatelja biogradske bolnice dr. Andrije Marcelića. On je u priopćenju kojeg je jučer iz samoizolacije objavio na službenoj stranici te zdravstvene ustanove, naveo kako se "Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru od samih početaka pridržavala uputa nadležnih tijela, tako su prema Odluci resornog ministarstva od dana 26. veljače zabranjene sve posjete". S druge strane, prošli je petak dr. Medić ustvrdio kako u biogradskoj bolnici mjere "nisu dobro rađene".

Tu nije kraj kontradiktornim izjavama nadležnih vezano za slučaj u biogradskoj bolnici odakle je virus ušao i u zadarsku bolnicu. Prvo je bio pacijent, koji je postao pacijentica, da bi u svom priopćenju Marcelić objavio kako je "utvrđeno da se zaraza proširila od PACIJENATA koji u trenutku prijema u bolnicu nisu imali simptome karakteristične za zarazu COVID-19 virusom".