Trenutačna neočekivana situacija oko pandemija koronavirusa koja se proširila cijelim svijetom potpuno narušava gospodarske tokove uzrokujući krizu koja je očigledna u svakom sektoru poslovanja. Pokazalo se u anketi i da su rezerve malih i srednjih hrvatskih firmi na minimumu i da većina nije spremna za preživljavanje duže od tri mjeseca pa je tvrtkama postavljeno i pitanje što planiraju poduzeti kako bi prevenirali štetu od ove situacije.

Odgovorilo je više od 500 tvrtki i obrta, a njih 14 posto je reklo da su u zadnjih tjedan ili dva dana počeli davati otkaze pod pritiskom smanjenja ili obustave poslovanja te drastičnog pada prihoda. Oko 60 posto poduzetnika je već reagiralo nekom vrstom optimizacije ili minimalnim otpuštanjem zaposlenika. Oko 15 posto navodi da je poduzelo neku drugu akciju, a njih samo 11 posto da posluju po starom i da ništa ne mijenjaju.

Sve je nekako u sivom tonu, ali ne smijemo zaboraviti i bijele točke. Osnovana je i Facebook grupa koja se zove Inicijativa za održavanje ekonomije i gospodarstva Zadarske županije kojoj je cilj da poduzetnici se međusobno pomognu savjetima, informacijom, podukom pa čak i volontiranjem da netko tko nema bas iskustva stekne znanja za otvaranje i realizaciju svojih poslovnih ideja.

- Povodom trenutačnih događaja u svijetu i kod nas pokušajmo zajedno pomoći jedan drugom na kakav god način možemo. Uvijek se kaže da ti je najbliži susjed od pomoći pa sada pokažite koliko ste spremni pomoći jedan drugom. Napišite svoje probleme, podijelite informacije ili što možete nekom napraviti pa da se udružimo i da tako prevalimo ovo kritično doba. Pomozimo jedan drugom, makar mlađe kolege koji nemaju iskustva da dobiju informacije koje su specifične za našu regiju, pomozite im oko organizacije, marketinga, nabave sirovina, informacijama i svemu drugom sto može pomoći pri održavanju poslovanja, rekao je za Morski.hr voditelj projekta „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina" Manolo Jure Birkić, ujedno i začetnik projekta Biograd B2B poslovnog umrežavanje.

U grupi se organiziraju besplatna online predavanja, pošto su kongresi sada spriječeni zbog zabrane kretanja uzrokovane virusom.

Grad Benkovac koji se isto trudi u suzbijanju nezaposlenosti organizirajući besplatne edukacije za nezaposlene i na temelju projekta „Nauči, usavrši, pokreni" ,koji je 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda u kojem su dobili 30 novih uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, povrća i proizvođača alkoholnih bezalkoholnih pića, će započeti nove edukacije u sklopu projekta „Zaželi" gdje ćemo dobiti certificirane njegovateljice i gerontodomaćice.

Drugim projektom „Zaželi" (Program zapošljavanja žena) ciljana skupina će svojom prekvalifikacijom i dodatnim usavršavanjem za njegovateljice (5 žena) i gerontodomaćice (5 žena), proširiti svoja znanja i vještine i na taj način postati konkurentnije na tržištu rada.