Koordinacija inicijative Jedni za druge - Zadar je započela prije malo više od tjedan dana. Ideja za pokretanjem ove građanske inicijative, kao i u ostalim gradovima, proizašla je iz solidarnosti i volje za pružanjem pomoći u situaciji dodatne ugroženosti starijih te drugih socijalno i zdravstveno ugroženih sugrađana/ki.

- Svjesne da je ovdje riječ o građanskim inicijativama solidarnosti, a ne o udruzi koja ima formalno educirane volonter/ke, vodimo brigu o tome da je sve u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog i Županijskog stožera za civilnu zaštitu kao i ostalih nadležnih tijela. Upravo zbog toga maksimalno držimo do vlastite odgovornosti za druge. Bitna nam je transparentnost pa od trenutnih, kao i od budućih, volontera i volonterki tražimo da djeluju odgovorno, pridržavaju se pravila i vode evidenciju o transakcijama i pruženoj pomoći, naglašavaju koordinatorice građanske inicijative.

Zato se za prijavu na upisnu listu moraju ispoštovati osnovna pravila. Volonteri/ke pomažu osobama isključivo u svojim mikrosredinama (zgrada, ulica, kvart), ostavljaju svoj kontakt i osobne podatke, ne mogu se prijaviti ako imaju neke od potencijalnih simptoma SARS-CoV-2 virusa ili su narušenog zdravlja te su maske i jednokratne rukavice nužne. Detaljna pravila i upisna lista na vrhu su otvorene grupe Jedni za druge - Zadar na društvenoj mreži Facebook. Upisivanjem u listu prijavljuju se za volontiranje nakon čega slijedi dodatno pojašnjavanje pravila o postupanju u skladu s aktualnim mjerama opreza. Komunikacija je redovita u slučaju eventualnih nedoumica i povezivanja s potrebitima.

- U ovom trenutku smo relativno dobro premreženi po kvartovima, no za neke kvartove nema upisanih volontera/ki, stoga ovim putem pozivamo ljude, ukoliko ispunjavaju uvjete, da se priključe grupi Jedni za druge - Zadar i upišu u tablicu. Ako ih i ne ispunjavaju, svakako se mogu pridružiti jer prenosimo vjerodostojne informacije, a mogu nas i obavijestiti ako znaju da u njihovom ulazu i/ili ulici borave osobe kojima treba pomoć.

Humanitarni broj telefona 0800 900 890, pokrenut u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, dostupan je i za Grad Zadar (nakon poziva, birajte broj 5). Volonteri su dostupni svakim danom od 9 do 14 sati. 

- Kada nazovete humanitarnu liniju, molimo vas da kažete svoje ime i prezime, kvart, broj telefona i oko čega vam je pomoć potrebna. Volonterke na vezi će vas potom nastojati spojiti s volonterima/kama na terenu. Molimo vas da naš broj zovete isključivo u ove svrhe iz poštovanja prema vremenu i dobroj volji naših volontera/ki. Nakon toga, s vama će u kontaktu biti osoba koja će vam pomagati te ćete s njom direktno dogovarati detalje o pomoći koja vam je potrebna i načinu plaćanja, zaključuju koordinatorice ove hvalevrijedne akcije.