U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo", naš gost, fra Andrija Bilokapić, pojasnio nam je misije i kumstva u Africi.

Riječ misija dolazi od latinske riječi „mittere" što znači poslati. Isus je okupio svoje učenike te im predao Evanđelje kako bi spoznali Otajstvo Božje ljubavi. Kad su učenici primili Duha Svetoga imali su potrebu ići u misije i otkriti ljudima otajstvo Boga i čovjeka, mogućnost spasenja i zajedničkog života. Tako bi svaki autentični kršćanin trebao biti i misionar u okruženju u kojem živi. No, u svijetu postoje mnoga područja do kojih još nije doprla Isusova Radosna vijest. Uz to, u mnogim zemljama i narodima Crkva je mlada, nova i još nije dovoljno ukorijenjena i samostalna. Potrebna joj je pomoć u službenicima Crkve (misionarima i misionarkama) te materijalno potpomaganje. Zato je važno promicati i potpomagati misijsku djelatnost Crkve kako bi blago vjere bilo ponuđeno svim ljudima.

Misionari i misionarke iz siromašnih i nerazvijenih zemalja Afrike i ostalih dijelova svijeta svjedoče o velikoj oskudici i nevoljama kojima su izloženi: nedostatku hrane, različitim bolestima, lošim stambenim uvjetima, slaboj dostupnosti zdravstvenih ustanova te nemogućnosti školovanja. Njima je potreban novac te se tako i rodila ideja o kumstvima. Fra Ilija Barišić je kroz četrdeset i osam godina u misijama u Kongu sagradio mnogo crkava, sjemeništa, škola i koječega. Napravio je i most na mjestu gdje inače nabuja rijeka zbog čega djeca ranije nisu normalno mogla ići u školu i u crkvu. Također se nadogradilo jedno krilo škole. To nisu škole kakve mi imamo prilike vidjeti, većinom su to goli zidovi, jednostavne klupe i stolice bez naslonjača.

U Hrvatskoj svaka Franjevačka provincija, a trenutno ih brojimo pet, školuje po dvojicu svećenika. Kao glavni cilj osnivanja škola u Africi bila je što manja kolonizacija. Pomalo ružno govoreći, ljude se nasilno pokrštavalo, eksploatiralo se zemlju i iskorištavalo resurse. U zadnje vrijeme dolaze i ljudi iz razvijenijih krajeva svijeta i odmah registriraju najinteligentnije pojedince te im nude odlazak. Afrika se osiromašuje za inteligentne ljude, dok se drugi kontinenti obogaćuju.

Misionari se trude što više da ta djeca ostanu u svome kraju. Zato je važno organizirati škole koje se brinu za sva područja ljudskoga života - intelektualno, duhovno i materijalno te su se tako počela organizirati kumstva. Za školovanje djeteta u osnovnoj školi potrebno je samo pedeset eura, za srednjoškolca sto eura, dok je za studenta potrebno tristo eura. „Provincija svetog Jeronima" u ovom trenutku broji četiristotinjak kumstava. Naravno, svi kumovi dobivaju i izvješća o djeci, čak i pisma od same djece. Kad dijete završi školu novac se prenamjeni na drugo dijete. Ukoliko netko prestane novčano pripomagati, dijete se preda nekome drugome.

Želite li se uključiti u kumstva, javite se u samostan Sv. Frane u Zadru ili posjetite stranicu.

Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Pax et bonum!