Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao je s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te ministrom zdravstva Vilijem Berošom u petak, 20. ožujka 2020. godine ekspedicijski kamp i šatore ispred Kliničke bolnice Dubrava.

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj i zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul tom su prigodom predsjedniku Vlade Plenkoviću i ministrima Krstičeviću i Berošu predstavili funkciju i namjenu ekspedicijskog kampa i šatora u borbi protiv koronavirusa.


Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske i ministru Krstičeviću na brzoj i učinkovitoj reakciji i uspostavljanju kampa. Zahvalio je također ministru zdravstva Berošu i ravnatelju KB Dubrava prof. dr. sc. Srećku Marušiću i suradnicima na uspješnoj koordinaciji.

"Čitava bolnica bit će respiratorni centar za tretiranje pacijenata u slučaju širenja epidemije koronavirusom", kazao je predsjednik Vlade poručivši: "Mi upravljamo krizom, ne upravlja ona nama."

"Moramo pokazati brzinu i zajedništvo", poručio je ministar Krstičević istaknuvši kako radovi na kampu učinkovito napreduju.


View on YouTube

"Učimo na postupcima drugih. Vidjeli smo na primjeru Italije da se u hodu moramo transformirati, zato se ovako organiziramo", rekao je ministar Beroš te pojasnio planove za slijedeće razdoblje: „Kad se kapaciteti Klinike za infektivne bolesti popune, počinje punjenje kapaciteta KB Dubrava, a nadamo se da će situacija biti takva da nećemo morati iskoristiti sve kapacitete koji nam stoje na raspolaganju".

Sukladno zahtjevu Ministarstva zdravstva i Odluci Vlade RH, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pruža pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra, u dijelu KB Dubrava koji zadovoljava specifične potrebe.