ZADAR- Djelatnici Odvodnje danas su ušli u trag ispustu oborinskih voda u akvatoriju zadarske marine, koji već nekoliko dana izlazi u more i koji se ciklički ponavlja nakon kiša.

Radi se o ispustu koji pripada tvornice pašte Jadranka, a pogon se nalazio u blizini, preko puta ulice - uz zgradu Maraske.

Snimku i fotografiju ispusta u more uz Đigi poslali smo direktoru Odvodnje, Grgi Peronji, koji je na lice mjesta poslao dvojicu stručnjaka. Oni su raspoloživom tehnologijom ispitali smjer odakle dolazi ispust davno položen, dok je u Vruljici bilo brodogradilište.

- Znali smo da ne pripada sustavu javne odvodnje, koji je evidentiran od 1990. godine do danas (osim cijevi koje su bile u prostoru kasarni JNA). Nama je to, svejedno, bilo iznenađenje, kazao nam je Peronja koji nam se javio nakon što je na novinarski poziv uvid napravljen na terenu.

Odvodnja nije ta koja će zaustaviti curenje otpadnih voda u more. To mora napraviti vlasnik tog ispusta tvornice koje više nema ni u temeljima. Vlasnik tog terena je svojedobno bila tvrtka Mladena Ninčevića. Oni su ga prodali Dogus grupi, koja je na toj lokaciji planirala napraviti komercijalni centar. Međutim, to kao i projekt gradnje luksuznih zgrada te hotela Maraska, vjerojatno su stavljeni na prodaju. Konzervatori ili građevinska inspekcija trebali bi, primjerice, tražiti zaštitu javnog prostora od raspadajućeg pročelja zgrade Maraske uz koju je dio kamenog zid uz Trpimirovu obalu dobio veliki otvor.

Iz ovog slučaja, na žalost, ne možemo dokučiti tko bi od koga trebao službeno zahtijevati da se otvor te cijevi zatrpa i spriječi daljni protok u more. Ispust ne smrdi, potvrdili su nam iz Odvodnje.


View on YouTube

 


View on YouTube