Od stupanja na dužnost zadarski župan Božidar Longin četiri je puta putovao u Kinu, dva puta u Bugarsku te po jednom u Veliku Britaniju, Njemačku i Italiju, doznaje se iz odgovora županijskom vijećniku Rudolfu Dvorskom, koji je na prošloj sjednici Županijske skupštine pitao na kojim je sve inozemnim putovanjima do sada župan bio i koliko su ona koštala.

- Koja je svrha vaših inozemnih izleta, tko je koliko platio te izlete? Što to župana tjera da se ovoliko žrtvuje pa odlazi na ta vrlo naporna i dugotrajna putovanja javnosti nažalost nije poznato. Radi se o destinacijama koje su često u drugim vremenskim pa i klimatskim zonama što za čovjeka od eto šezdeset godina ipak nije primjereno i mogao bi doživiti određeni zdravstveni šok. Što je sve dogovoreno i zbog čega će ta putovanja utjecati na život građana Zadarske županije?, pitao je Dvorski.

Iz opsežnog odgovora što su ga dostavile Bibijana Baričević, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun i Katarina Miletić, pročelnica Ureda župana, može se iščitati kako su četiri putovanja župana Longina i njegove pratnje (pročelnik i pomoćnik pročelnika) porezne obveznike koštala oko 68 tisuća kuna.

Najveći iznos od 28.124 kune potrošen je u travnju 2018. godine, kada je župan s guvernerom kineske provincije Hainan Shen Xiaomingom potpisao Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa te sudjelovao na gospodarsko-poslovnom summitu Boao Forum For Asia 2018, najvećem gospodarskom forumu u Aziji. Na njemu je održao izlaganje o potencijalu Luke Gaženica i kruzerskog turizma. Nova luka Zadar u Gaženici tada je i službeno postala dijelom Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom. Najjeftinije putovanje u Kinu, kada je zajedno s čelnicima lokalne i regionalne samouprave boravio u studijskom posjetu, stajalo ga je tek 2.338,35 kuna.

- Župan Božidar Longin je u svom mandatu nekoliko puta išao na inozemna putovanja, a sva su imala svrhu dogovoriti konkretne oblike suradnje poput potpisivanja povelje o prijateljstvu ili ostvarenja gospodarske suradnje Zadarske županije sa regijama iz države posjeta, s posebnim naglaskom na promociju potencijala Zadra i naše županije, odgovorile su pročelnice Dvorskom.

Župan je dvaput boravio u Bugarskoj - na 4. susretu Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1) na kojem je Zadarska županija primljena u punopravno članstvo te na sastanak s bugarskim gospodarstvenicima , na koje je došao po pozivu bugarskog predsjednika. U Berlinu je na proslavi Dana državnosti RH u suradnji s gospodarstvenicima predstavio turističku i gastronomsku ponudu proizvođača vina, maslinovog ulja, ribljih proizvoda, sira i pršuta, dok je u Veneciji imao radni sastanak s potpredsjednikom Regije Veneto Gianlucom Forcolinom, gdje je dogovoreno potpisivanje memoranduma o prijateljstvu.

Trošak puta u London, gdje je u svojstvu predsjednika Turističke zajednice Zadarske županije razgovarao s predstavnicima niskotarifnih zrakoplovnih kompanija o mogućnostima povezivanja sa Zračnom lukom Zadar, bio je svega 1.584,18 kn.