Zadarski nadbiskup Želimir Puljić dobitnik je Povelje počasnog građanina grada Turi u Italiji čiji je zaštitnik sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik čije se relikvije nalaze u Ninu. U zahvalnosti za povezanost po sv. Oronzu, Povelju počasnog turijskog građanina nadbiskupu Puljiću uručila je Tina Resta, gradonačelnica Turija u petak 21. veljače u svečanoj dvorani Gradske vijećnice u Turiju.

Nadbiskupa Puljića i Turi povezao je Sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik iz 1. st. koji je prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce te naslovnik župe Turi. Relikvija župnog turijskog i nadbiskupijskog lecceanskog zaštitnika sv. Oronza od 11. st. čuva se u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma, nekadašnje ninske katedrale.

Šezdeset hodočasnika iz turijske župe sv. Oronza koje je predvodio njihov župnik don Giovanni Amodio boravili su tjedan dana u Zadarskoj nadbiskupiji u rujnu 2019. g., a 1. rujna 2019. g. pohodili su Nin gdje je nadbiskup Puljić predvodio svečano misno slavlje tijekom kojega su u ninskoj župnoj crkvi sv. Anselma bile izložene moći sv. Oronza u pozlaćeno-srebrnom relikvijaru.

U Turiju je za nadbiskupa Puljića organiziran svečani doček za koji su građani Turija priredili veliki natpis na hrvatskom jeziku: „Dobro došao, ekscelencijo, naš dragi sugrađanine". Te su riječi na hrvatskom jeziku školska djeca ponovila nekoliko puta tijekom dolaska mons. Puljića. Glazbeni sastav odsvirao je talijansku, hrvatsku i himnu EU.

Nadbiskup Puljić podsjetio je da je Sv. Oronzo bio suvremenik apostola Pavla koji je rođen u bogatoj obitelji u talijanskom gradu Lecce. Upoznao je Korinćanina Tita Justa, učenika sv. Pavla po kojem se obratio, koji ga je krstio te doveo Apostolu naroda u Korint, gdje je Pavao sv. Oronza posvetio za biskupa. Sv. Oronzo vratio se potom u svoju zemlju Apuliju, jugoistočnu talijansku regiju. Živio je u špilji u Turiju i naviještao Evanđelje u tamošnjim katakombama jer je to bilo vrijeme progonstva kršćana. Podnio je mučeništvo 68. godine u vremenu cara Nerona. Nakon što su barbari razorili grad Lecce, od mučenika Oronza sačuvana je kost-fibula koja se od 11. st. čuva u Ninu u riznici župne crkve Sv. Anselma.

Za dolazak relikvije u Nin zaslužni su benediktinci. Opat bendiktinskog samostana na jugu Italije, kada se tamo dogodila nevolja u benediktinskom redu, dolazi u Zadar u 10. st. gdje je postojao muški benediktinski samostan sv. Krševana. Tada sa sobom donosi relikviju sv. Oronza koja svoj relikvijar dobiva u 11. st.