Današnju prezentaciju projekata uređenja obalnog pojasa na području grada Zadra obilježila je rasprava oko radova u Diklu potaknuta pojavom županijske vijećnice Akcije mladih Marjane Botić, za koju taj zahvat predstavlja devastaciju pomorskog dobra.

- Projektant Bogdan Marov je prilikom izrade glavnog izvedbenog projekta vodio računa o očuvanju autohtonog dijela. Zbog zaštite škrapa privremeno je jedan dio nasut, ali u konačnici će se sve vratiti u prvobitno stanje. Da li ćemo za vrijeme oseke naći neku ružnu sliku pa je na krupnom planu prikazati i objaviti te nazvati devastacijom, to je pitanje shvaćanja i kuta gledanja, očitovao se u nazočnosti Botić resorni pročelnik Darko Kasap na njezino jučerašnje priopćenje o radovima koje za 2.4 milijuna kuna (bez PDV-a) izvodi Sub mission.

No, županijska vijećnica nije se složila. Uz opasku kako Grad prije dvije godine nije iskoristio priliku za povlačenje EU sredstava za uređenje plaža, pa to sada mora raditi vlastitim novcima, županijska vijećnica upozorila je na kvalitetu materijala.

- Tamo gdje se nalazi stijena doista ne možemo govoriti o betonizaciji, već o nasipanju vrlo lošim materijalom, zemljom pomiješanom s kamenom. To nije slika napravljena za vrijeme oseke, već slika realnog stanja koje se više ne može vratiti u prvobitno. To se naziva devastacija obalnog pojasa i vrlo je loše kada to radi sam Grad, istaknula je Botić.

U raspravu se potom uključio Dubravko Milin-Kvisko, dugogodišnji član Turističkog vijeća TZ-a grada Zadra.

- Kad je 2013. godine jednoglasno izglasan UPU Diklo, bili smo sretni kao mala djeca. Napokon se sve pokrene i onda ničim izazvana Botić dođe na sastanak koji je trebao biti samo za medije. Kad smo vidjeli da Vi ulazite u vijećnicu, došli smo i mi za Vama. Mi koji krvarimo i borimo se za Diklo, dok je Vaša jedina poveznica s Diklom ta da kućno smeće bacate na našu otetu djedovinu. Projekt je prošao i kroz zbor građana na kojem su Diklanjci mogli dati primjedbe koje je projektantski ured Rene u konačnici i uvažio. Kakve Vi veze imate s Diklom?, poručio je Milin i izazvao prepirku s Botić koja mu je uzvratila navodeći kako je ona upravo tu zbog predstavnika nezadovoljnog dijela javnosti te da joj je mobitel zatrpan reakcijama građana od Petrčana do Sukošana.

"Smirimo strasti", ubacio se pročelnik Ureda gradonačelnika, Neven Klarin, spočitavajući Botić kako je današnja prezentacija ipak bila predviđena kao predstavljanje projekata javnosti, ali kroz medije, a ne način da se pojedinačno dolazi s primjedbama. Krivce za buran karakter današnje prezentacije gradonačelnik Branko Dukić pronašao je u medijima.

- Na kraju balade, nijedna situacija nije 100% najbolja, uvijek će biti prijepora. No, molim medije, ne zovite vijećnike kada izlažemo nešto kao pressicu. Znam intenciju i na koji se način rade neke vijesti. Grad puno ulaže i nastavit će ulagati u obalni pojas sa slobodnim pristupom građanima. Svatko ima pravo na svoje razmišljanje, ali za sve postoji projekt. Vi ste digli ruku i izglasali ga na Vijeću. Svi smo bili jednoglasni. Nije na meni da sada preispitujem arhitekte, niti ostale sudionike izrade tog projekta. Vidite koliko stručnosti i vremena iziskuje realizacija projekta. Idemo to urediti, napraviti i onda ćemo lijepo prošetati tamo i vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni, poručio je gradonačelnik Zadra.