Tri godine od simboličnog "rušenja ograde", danas je ispred zgrade u sklopu bivšeg kompleksa vojarne Stjepana Radića postavljena nova ograda. Ovaj put ona je poželjna jer je riječ o građevinskoj ogradi koja je označila početak radova na dugoočekivanom Centru za mlade.

- Već puno susreta smo imali na ovom prostoru, te se nadam da je ovo jedan od zadnjih. Osim što ćemo pratiti kako se kreću radovi, doći ćemo još na otvorenje. Danas nećemo pričati o zgradi, novcima i betonu, već o glavnom cilju, a to je da imamo Centar u kojem će mladi svoje slobodno vrijeme kreativno iskoristiti na najbolji mogući način, te će u ovom centru kulturnog, društvenog i umjetničkog života kreirati mjesto na način na koji ono to žele. Festival KvART je pokazao da su mladi željni prostora koji je nekomercijalan i nema veliki interes što se tiče industrije ili novca, već čisto osobni, poručio je gradonačelnik Branko Dukić ističući kako se u blizini grade Studentski dom i menza, Centar za kreativnu industriju, mladima su već na raspolaganju Code Hub te brojni sadržaji Višnjika, a do kraja godine sve će biti gotovo i za novi poduzetnički inkubator.

- Grad želi da mladi pokažu svoju darovitost i ostanu vezani za ovaj grad, poručio je Dukić izdvajajući kao najzaslužnije i "pupčanom vrpcom za projekt vezane" pročelnike Šimu Erlića i Dinu Bušić te ravnateljicu Gradske knjižnice Zadar, Doroteju Kamber-Kontić, koja je, prema pohvali gradonačelnika, jedna od najboljih knjižnica u Hrvatskoj.

- Intenzivno radimo na osmišljavanju programa. Želimo čuti što mladi žele, odredili smo fleksibilnu dobnu granicu i otvoreni smo za suradnju sa svima, istaknula je Kamber-Kontić dodajući kako će Gradska knjižnica odgovoriti i na sve zahtjevnije tehnološke potrebe mladih kroz suradnju s Veleposlanstvom SAD-a i preseljenje Američkog kutka.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport, Dina Bušić, istaknula je kako ovaj projekt živi već nekoliko godina kroz festival KvART.

- KvART smo zamislili kao platformu kojom ćemo ojačati civilno društvo, umjetnčke organizacije i udruge u kulturi, te ih osnažiti kako bi mogli što bolje funkcionirati u svim krilima ove zgrade kojoj tek zajedno trebamo dati ime. Duboko smo i u procesu projekta ZadrugArt koji nam je omogućio da kroz model sudioničkog upravljanja dođemo do idejnog rješenja za Centar, poručila je Bušić pozivajući cjelokupnu kulturnu scenu da se priključi sa svojim savjetima.

Nakon početnog otpora alternativne scene ovom projektu, Bušić je istaknula kako je sada komunikacija vrlo otvorena i zadovoljavajuća. "Odčepilo se sve što se trebalo odčepiti", poručila je gradska pročelnica.

Centar za mlade u zgradi površine 4,5 tisuće m2 trebao bi se otvoriti u prvoj polovici 2021. godine. Izvođač je splitski Brodomerkur, s istim vlasnikom kao i zadarska Maraska, koji je s Gradom Zadrom ugovorio posao vrijedan 32 milijuna kuna (s uključenim PDV-om).

- Nakon silne odrađene procedure, izvođač sada ima 14 mjeseci za dovršetak radova. U susjedstvu s knjižnicom i Nigdjezemskom, stvara se zona urbanih sadržaja, kulture i mladih na korist čitavog građanstva. Osim same izgradnje Centra, kao glavne aktivnosti ovog projekta, važno je naglasiti i uređenje kompletne zone vojarne koje će također biti pokrenuto kroz ovaj projekt, a u suradnji sa svim korisnicima. Do kraja projekta dobit ćemo zanimljivo rješenje za uređenje cijelog prostora koje više neće biti crna točka u urbanoj matrici grada, već to biti prostor kakav zaslužuje ovaj centralni dio grada. Zadrani će dobiti novi javni sadržaj, ponajprije na korist mladih, ali i svih kojih zanima kultura i ostali javni sadržaji, poručio je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove koji je za projekt zadarskog Centra za mladih osigurao bespovratnih 33 milijuna kuna.