ZADAR- Zadarska županija je osnivač ustanova zdravstva, a resorni pročelnik Bernard Maruna, pravnik po struci ističe kako je Zavod za hitnu medicinu dužan postupati sukladno Zakonu o radu, Statutu. Županija je ta koja bi preko svojih članova Upravnog vijeća, a oni su u većini, trebala nadzirati koliko se u tim ustanovama propisno radi.

Međutim, na naše pitanje kako je moguće da je bivši ravnatelj te ustanove, dr. Predrag Orlović bio istodobno ravnatelj i voditelj medicinske službe, pročelnik Maruna je tražio da se o tome očituju predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Vladimir Kovačević i v. d. ravnatelj Ivica Erlića. 

"Radni status Predraga Orlovića je reguliran Ugovorom o radu, te je temeljem istog tog ugovora raspoređen sa radnog mjesta Ravnatelja na upražnjeno radno mjesto za koje isti ispunjava uvjete stručne spreme i radnog iskustva. Na funkciju Voditelja medicinske službe se raspoređuje doktor medicine, koji poradi poslova Voditelja obavlja i poslove doktora medicine kojih Zavod uvijek treba", pisani je odgovor proslijeđne preko Županije od v.d. ravnatelja Erlića, koji je kao dipl. ekonomist došao prije pola godina u tu ustanovu za zamjenika Orloviću.

U Statutu te ustanove iz 2015. godine piše kako ravnatelj imenuje i razriješuje voditelje organizacijskih jedinica. To bi značilo da je Orlović sam sebe imenovao za voditelja mediciske službe. - To je treće radno mjesto po hijerarhiji i ja kada sam došao za predsjednika Upravnog vijeća, pitao sam tko je na tom mjestu. Ravnatelj Orlović je rekao da on pokriva to radno mjesto i za mene je to bilo dovoljno, kazao nam je Vladimir Kovačević predsjednik UV u telefonskom razgovoru. Vršitelj dužnosti ravnatelja Erlić, na naš upit dodatno je pojasnio kako je on samo sproveo odluku Upravnog vijeća te je rasporedio dr. Orlovića na mjesto voditelja medicinske službe. Upravno vijeće prema Statutu, imenuje i razriješava samo ravnatelja a ne bavi se popunom radnih mjesta, odnosno zapošljavanjem (oism žalbama).

Na službenoj stranici Zavoda za hitnu medicinu još uvijek se dr. Predrag Orlović vodi kao ravnatelj te ustanove, ali nigdje nema voditelja medicinske službe - on za javnost ne postoji. Dr. Orlović ga je očito držao za sebe i kao ravnatelj sam je sebe nadzirao - to je apsurd koji se odvijao unutar te županijske ustanove - Hitne pomoći. Za razliku od voditelja sanitetskog prijevoza, čiji ime i broj telefona su navedeni na stranici Zavoda i kojeg je, prema Statutu trebao imenovati tadašnji ravnatelj Orlović.

Sanitetska služba sa 70 djelatnika prešla je iz Doma zdravlja u Zavod za hitnu medicinu polovicom 2018. godine. No, statuti tih ustanova koji je za Dom zdravlja iz 2014. a Zavoda iz 2015. godine, nisu se usklađeni s tom promjenom djelatnosti  koja se naziva reforma. V.d. ravnatelj Erlić nam je rekao kako je u tijeku izmjena njhovog Statuta.

Eto posla za pročelnika Marunu, kad već nije involviran u političke pretumbacije u Zavodu, koje bi u pozadini trebale imati i odgovornost za kašnjenje novih  sanitetskih vozila. Nju je ostavkom izbjegao donedavni ravnatelj, Upravno vijeće pere ruke, a budući ravnatelj potezat će se po sudu kako bi naplatio penale u iznosu od 250 tisuća kuna, što je od njega prošlotjednom odlukom tražilo Upravno vijeće.