Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije Ivan Šimunić najavio je gostujući na Radiju 057 nastavak ulaganja u školske objekte na području cijele županije. Riječ je o energetskoj obnovi fasada, ali i o uređenju ili izgradnji školskih igrališta te drugih infrastrukturnih objekata potrebnih za bolji rad škola.

- U prošloj godini napravili smo nekoliko igrališta i obnovili školske dvorane. U Biogradu smo zajedno s Gradom izgradili gotovo potpuno novo vanjsko školsko igralište s rasvjetom, isto tako u Ražancu, u Preku je obnovljena dvorana, nabrojio je Šimunić. I dalje je velika potreba za izgradnjom novih dvorana i igrališta, ali zbog ograničenih sredstava radi se sukcesivno i uz pomoć gradova i općina.

- Zadarska županija na godišnjoj razini obvezna je izdvojiti namjenska sredstva od najmanje 50 milijuna kuna, ali mi izdvajamo još dodatnih sredstava, kao 15 milijuna za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola. Taj prijevoz država sufinancira sa 75 posto, mi dajemo 15 a ostatak lokalna samouprava ili roditelji.
Za energetsku obnovu škola u Gračacu i Škabrnji izdvojeno je oko 7 milijuna kuna, od čega je svega tridesetak posto bilo europskih sredstava.

- Prije dvije godine u osnovnoj školi na Pagu smo izvršili iste radove i život i rad u tim prostorima prije i nakon obnove je sasvim drugačiji. Stavljena je nova vanjska stolarija, riješen krov, stara rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom koja troši manje energije. Smanjili smo potrošnju električne energije i lož ulja pa nam ostaje više sredstava za druge potrebe, objasnio je Šimunić.

Velika se pažnja i dalje posvećuje učenicima kojima su potrebni asistenti u nastavi. Ove godine za oko 100 učenika angažirano je 75 pomoćnika.

- Pomoćnici u nastavi su velika stvar za cijelu školu i samog učenika. Ako postoji jedno ili više djece kojima treba više pažnje, a vrijeme je uvijek 45 minuta,nastavnik ne može uvijek na kvalitetan način pristupiti svima. Ukupna kvaliteta nastavnog procesa se tako diže na veću razinu. Pomoćnici pomažu učenicima da budu samostalniji, ali nisu terapeuti, objašnjava Šimunić.