U povodu obilježavanja 50 godina Velebitskog planinarskog puta, Hrvatski planinarski savez i Komisija za planinarske putove dodijelili su prigodna priznanja. Planinarsko društvo Paklenica dobilo je priznanje za izuzetne zasluge pri organizaciji sveukupnih markacističkih aktivnosti na Velebitskom planinarskom putu.

Velebitski planinarski put (VPP) uzdužni je put koji vodi najljepšim predjelima Velebita od Zavižana do Paklenice. Na 22 mjesta nalaze se pečati koji se utiskuju u dnevnik i tako stječe pravo na dodjelu značke VPP-a. Od 100 km puta i 22 kontrolne točke VPP-a, 48 km i 10 točaka nalazi se na području koje održava PD Paklenica.

Posebno priznanje dobili su i istaknuti markacisti Zdenko Morović, Zvonimir Šarić, Damir Matešić, Marko Veljača, Julije Žigo a priznanje je postumno dodijeljeno i legendarnom Slavku Tomerlinu Tateku i bivšem predsjedniku PD Paklenica Danijelu Nečasu Hrasti.

Godišnja nagrada za najbolju planinarsku kuću dodijeljena je novom planinarskom skloništu Vlaški grad PD-a Paklenica. U izgradnji novog planinarskog objekta, uz članove matičnoga društva, znatno su se angažirali i HPS, istaknuti planinarski djelatnici i Javna ustanova NP Paklenica, a izgradnja i uređenje sufinancirani su sredstvima HPS-a.