Kao dodatni poticaj građanima da se odazovu 11. akciji „Smijeh kao lijek - smijehom protiv raka", u prostorijama Lige protiv raka Zadar danas su predstavljeni podaci o broju oboljelih kojima će pomoći ova tradicija na zadarskim kazališnim daskama.

Prema riječima dr. Ljilje Balorde, koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju i voditeljice Službe za javno zdravstvo zadarskog Zavoda, broj oboljelih od karcinoma je nažalost u porastu, no u padu je smrtnost zbog sve ranijeg otkrivanja malignih bolesti.

- Primjerice, do sada smo otkrili 391 karcinom raka dojke, od čega 80% u ranom stadiju, što daje nadu da će se te oboljele žene izliječiti i vratiti svojoj svakodnevnici. Jedna od najvažnijih dodatnih aktivnosti Zavoda je podizanje svijesti o porastu broja novooboljelih, koji se u Zadarskoj županiji u posljednjih 20 godina gotovo udvostručio, a npr. broj novooboljelih od malignog melanoma (kože)se zadnjih 10 do 15 godina utrostručio, istaknula je dr. Balorda naglašavajući važnost preventivnih aktivnosti, zdrave prehrane i rekreacije.

U liječenju karcinoma od iznimne je važnosti linearni akcelator, za kojeg se već godinama kroz ovu, ali i brojne druge akcije u Zadru prikuplja novac.

- Ova vrsta liječenja inducirana je kod većine bolesnika u različitim stadijima bolesti. Svakodnevno smo u kontaktu s bolesnicima kojima je potrebna ova vrsta liječenja. Ona se rijetko primjenjuje jednokratno, najčešće ga je potrebno provoditii tjednima i mjesecima, pa su bolesnici primorani svaki dan putovati u druge centre ili čak živjeti u drugom gradu, nekad i više od mjesec dana. Svjedokinja sam da zbog tehničkih poteškoća često odustaju od takvog liječenja. U tijeku je priprema prostora za akcelerator, a ova akcija puno značiti za zadovoljenje urgentne potrebe ovog grada, istaknula je dr. Slavica Zubčić-Krišto s Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu Opće bolnice Zadar.

Do sada je za nabavu linearnog akceletora prikupljeno 1.675.000 kuna, a tome se treba pridodati i 1.1 milijuna kuna vrijednosti stana, kojeg je bračni par Švelec darovao Ligi. No, daleko je to od potrebnih 30 milijuna kuna koliko košta jedan takav uređaj.

- Potrebno je vrijeme da bi došli do cilja. Kopaju se temelji za zgradu, ali tek predstoji borba za akcelerator, kako na državnoj i lokalnoj razini. No, vjerujem da ćemo uskoro doći do tog cilja. Kad se zgrada napravi, imat ćemo konture za formiranje odjela, a onda ćemo aktivirati još više događanja. Vjerujem da će tu pomoći i Grad, Županija i svi poduzetnici, te da ćemo onda do te brojke brzo doći. Bit će nam potrebno i više ljudi, no ni bolnica nije stajala skrštenih ruku. Kad sam ja došao, bila su 1-2 onkologa, a sada ih je 6-7. Vjerujem da smo na dobrom putu, istaknuo je zadarski gradonačelnik Branko Dukić u ulozi predsjednika Lige protiv raka Zadar.

Članica Predsjedništva Lige Lada Šokota govorila je o veselijim temama, odnosno o sadržaju predstave koja će donijeti smijeh kao lijek.

- Ove godine odlučili za predstavu "Sve o muškarcima" Mire Gavrana. Režiju potpisuje njegova supruga Mladena, a nastupaju tri glumca, Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović koji će odigrati po tri uloge. Komedija je urnebesna, pogledalo ju je više od pola milijuna ljudi, od Rio de Jainera do Moskve. Pozivamo sve da dođu i smijehom pomognu našim sugrađanima u okrutnoj bolesti, pozvala je Šokota.

Humanitarna izvedba predstave održat će se u četvrtak 9. siječnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati, a ulaznice su u prodaji po cijeni od 50 kuna.