Sjeća li se itko kako je propala tvornica glinice na Bravaru, proglašavana ekološkom bombom u Zadarskoj županiji, koja je godinama zauzimala TOP 1? Sve dok se nije počela "čerupati", a onda i službeno sanirati. Bilo je to u vrijeme Vlade Ive Sanadera i direktora Fonda zaštite okoliša Vinka Mladinea koji je ignorirao znanstvene metode zbrinjavanja lužine iz Instituta Ruđer Bošković i odabrao prirodnu metodu ispiranja koju je za stotinu milijuna kuna provodila zadarska Sirovina. Pa se taj projekt financirao sve dok se nije zamuljao do DORH-a. Za tu državnu malverzaciju još nitko nije odgovarao, a svaka bura nastavila je dizati crveni prah iz bazena koji se lijepi kako za vozila, koji u to vrijeme prolaze kroz podvelebitske vrleti, tako i po prirodi.

Međutim, aktualnom ministru Tomislavu Ćoriću taj posao propale državne sanacije glinice nije poznat. On u svemu vidi problem iz ranije prošlosti - industrijalizacije koja se radila u doba kada pojam ekologije nije bio poznat, a kamoli da su se standardi uvjetovali i primjenjivali. I sada kada imamo ministra zaštite okoliša, on zapravo ništa ne poduzima, sudeći prema izjavi koju je dao za HTV. To je tek reakcija, s obzirom da je MOST preko bivšeg ministra zaštite okoliša, ušao u tu priču i prozvao ga.

Za ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, istjecanje mazuta u Zrmanju posljedica je događaja otprije 10, 15 godina, kada ekološki principi nisu dolazili do izražaja prilikom gradnje velikih industrijskih postrojenja. 

- Vodopravna inspekcija, koja je u ingerenciji Državnog inspektorata, u nekoliko je navrata izlazila na teren i prati stanje, ako situacija eskalira onda će ići u daljnje akcije. U ovom trenutku riječ je o nadzoru budući da se ono što se tamo dogodilo događa jednom u nekoliko godina. Koliko sam shvatio, trenutno situacija na terenu nije nezadovoljavajuća, izjavio je ministar Ćorić koji i ne zna kada je građena tvornica Jadral u Obrovcu.