Podizanje dosad najvećeg kredita, prema riječima gradonačelnika Branka Dukića, neće predstavljati financijski teret za gradski proračun.

- Mi smo jasno iskazali naše namjere, ali ponavljanje je majka znanja. Zadužujemo se za aglomeraciju Zadar-Petrčane koja će biti jedna od najzahtjevnijih građevinskih projekata, nama strateški izuzetno bitan. Zadužujemo se ne radi toga što ne bismo mogli godišnje pratiti financiranje tog projekta, već zato što po Zakonu o javnoj nabavi moramo imati zaokruženi cijeli iznos koji je ukupni dio tog projekta. Projekt je vrijedan 567 milijuna kuna, od čega naš dio iznosi 150 milijuna kuna za koji se mi zadužujemo, rekao je Dukić.

U igri velikih brojeva ipak su sljedeći ispravni - ukupan projekt vrijedan je 567 milijuna kuna od čega 313,6 milijuna čine EU sredstva. Preostalih 140 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 51,3 milijuna kuna) te Odvodnja d.o.o. Zadar (37,3 milijuna kuna). Iznos od 150 milijuna kuna predstavlja dodatnu investiciju kojom gradska uprava želi izbjeći dvostruko prekopanje ulica koje ionako treba obnoviti.

- Prihodi od komunalnog doprinosa na godišnjoj razini iznose 30-40 milijuna kuna, što znači da mi financijski možemo pratiti taj projekt koji će nas godišnje koštati oko 15 milijuna kuna. S tim projektom bit će uređeno 317 ulica. Želimo da se postavi cjelokupna infrastruktura - od ceste, nogostupa, rasvjete, gdje god je to moguće. Tih 317 gradskih ulica će, ako Bog da, biti napravljeno za 4 godine, a s našim tempom bi nam inače trebalo 30-ak godina da to napravimo. To je vrijedno tog zaduživanja, iako, ponavljam, nije da mi to ne možemo pratiti, već sukladno Zakonu o javnoj nabavi moramo ranije imati osigurana ta sredstva, istaknuo je zadarski gradonačelnik.

Kredit će se podići kod Zagrebačke banke kao najpovoljnijeg ponuditelja.

- Otplata će biti kroz 10 godina i počinje teći u veljači 2024. godine, nakon otplate kredita za Osnovnu školu Novi Bokanjac. Kamata je 1,05 % godišnje, radi se o fiksnoj godišnjoj kamati i kreditu u kunama, istaknuo je resorni pročelnik Ivan Mijolović.

Početak radova u sklopu projekta aglomeracije, kojim će se priključak na kanalizaciju dobiti 15 tisuća stanovnika, očekuje se početkom nove godine.

- Natječaj za Bokanjac i Sinjoretovo su otvoreni i vjerujem da će uskoro bageri na te ceste, poručio je Dukić na današnjem kolegiju gradonačelnika.