Županijska skupština Zadarske županije donijela je odluku o povećanju turističkih pristojbi za iznajmljivače u 2021. godini - od svakog noćenja iznajmljivačima u privatnom smještaju (domaćinstvo) na području Grada Zadra uzimat će se 10 umjesto dosadašnjih 8 kuna, uz godišnju pristojbu po krevetu od 370 kuna. Godišnja pristojba za smještaj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu je 200 kuna, a u kampu ili odmorištu 500 kuna.

Odluku o poskupljenju Županija je donijela uz prethodno mišljenje lokalnih turističkih zajednica. Slične cijene kao u Zadru vrijede i u ostatku županije, s tim da će se u Gračacu po noćenju plaćati 7 kuna, u Kukljici i Sv. Filipu i Jakovu 12, a u Biogradu na Moru rekordnih 14 kuna. Godišnji paušal po općinama je 350 kuna (235 knu Gračacu).

- Ovom Odlukom određuje se visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji, za 2021. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, navedeno je u obrazloženju odluke.

Turistička sezona na području Zadarske županije određuje se kao jedno sezonsko razdoblje, odnosno cijela kalendarska godina od 1. siječnja do 31. prosinca, u svim općinama i gradovima Zadarske županije.

Prihod od turističkih pristojbi glavni je financijski prihod lokalnih turističkih zajednica. S obzirom da Zadar ove godine ima preko 2 milijuna noćenja, samo TZ Grada Zadra od ove bi stavke profitirala za preko 4 milijuna kuna.