ZADAR- Zadarska ginekologinja Ilva Marić otišla je u privatnike prije više od godinu dana, a za njezinu ambulantu pri Domu zdravlja ugovor s HZZO-om istekao je 30. studenog.

Od 1. prosinca bez ugovorenog ginekologa ostalo je 9 300 žena. Njih će preuzeti dr. Ivan Perović, koji je u mirovini, ali je na ugovoru kod Doma zdravlja. Ginekologinja Mirjana Đaković -Jagušt iz Gospića radila je u ambulanti koju je HZZO ugovorio s dr. Marić, dok je ona ordinirala u svojoj ambulanti na Relji više od godinu dana. To znaju njezine HZZO pacijentice, a ispada kako su s njenim službenim odlaskom u privatnike, svi zatečeni i iznenađeni. Osobito u ravnateljstvu te županijske zdravstvene ustanove.

Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek na godišnjem je odmoru od 2. do 16. prosinca i očito nije bila spremna za pravodobno rješavanje ove situacije. Dom zdravlja je raspisao natječaj za radno mjesto ginekologinje, odnosno ginekologa za kojima je velika potražnja, a novog kadra očito nema na tržištu. Ili bolje rečeno, to je specijalizacija isplatljivija za komodan rad u privatnoj ambulanti umjesto odgovornosti i posla "na traci"s 9 000 pacijentica.

Je li se itko javio na taj natječaj kojem je rok bio do 27. studenog, zamjenik ravnateljice Mario Kožul nije nam mogao bez nje odgovoriti na to pitanje.

- To je u nadležnosti ravnateljice Bek. Ona nije mogla znati točan datum kad će dr. Marić dobiti rješenje o privatnoj praksi, a ono joj je stiglo 29. studenog, opravdao ju je njezin zamjenik koji je ova dva dana bio u ulozi "vatrogasca". Pomagao je da trudnice i pacijentice dobiju doznake za bolovanje koje moraju predati poslodavcu, uz pomoć medicinske sestre iz ambulante dr. Marić u kojoj je raskid ugovora s HZZO pao u nezgodan dan - nedjelju.

U potrazi za trajnim rješenjem, ostaje činjenica da Dom zdravlja Zadarske županije nema alternativu u vlastitim kadrovima - kako za pedijatre tako i za ginekologe. Za 9 300 pacijentica, naime, nema kapaciteta u četiri, pet ginekoloških ambulanta koje su pri Domu zdravlja i u koncesiji. Ravnateljstvo Doma zdravlja prakticiralo je angažman ginekologa iz zadarske bolnice kojima je to bio dodatno plaćeni rad.